Пролетните задължения в градината трябва да започнат още с оттеглянето на снега. С какво да започнете? Разберете тук.

Свършете своите пролетни задължения в градината и се наслаждавайте на красива градина и добра реколта.

Зимата най-накрая свърши, а това означава, че е време за пролетните задължения в градината. Независимо дали сте стар градинар, или едва сега започвате, има няколко основни дейности, които можете да извършите по градината и които ще ви помогнат да отгледате здрава, красива и плодородна градина. Работата по градината не е само разсади и прочие. Преди да започнем да засяваме ще трябва да се погрижим за други неща, като да възстановим евентуални щети  например. Извадили сме някои от основните пролетни задължения, с които да освежите своята градина.

Пролетна инспекция на градината

Започнете пролетните задължения в градината си с описване и проверка на щетите от зимата. При появата на първите пролетни дни е време да инспектираме градината. Зимните ветрове може да са нанесли поражения във вашата градина, да са развалилилехи и тн. Затова вземете тефтер и се разходете из градината. За какво да гледате при инспекцията на градината?

  • Измръзнали, прекършени и мъртви растения
  • Повреди по ограждения, подпори и др.
  • Повредени лехи
  • Следи от животни и вредители
  • Пролетно почистване на градината

Сега е идеалното време да премахнете от градината си мъртвите и повредени от студовете растения. Почистете паднали клони, избуяли треви, остатъци от едногодишни растения и подобни. Поддържането на добра хигиена в градината е важно за правилното отглеждане и доброто състояние на вашите растения. То е и важна част от вашите пролетни задължения, ако искате да имате здрава градина

Пролетно освежаване и резитба на дървета и храсти

Пролетта е подходящото време за подрязването на някои видове дървета и храсти. Започнете с премахването на всички счупени и повредени клони, конкуриращи се клони и такива, които биха се развили различно от желаната форма на растението. Пролетното подрязване трябва да е минимално. Несигурното време може да доведе до измръзване на растението. Следвайте простото правило: пролетно време се подрязват растения, които цъфтят през лятото.

Пролетна резитба на овощни дървета

Пролетната резитба на овошките ще подобри общото им състояние и ще подобри вкусовите качества на плодовете. Пролетната резитба на дървета може да се извършва преди началото на цъфтежа на дърветата, като се започне от най-студенолюбивите дървета като есенно-зимните сортове ябълки и круши. Костилковите овошки трябва да се подрязват по рано, като най-добрия период за целта е края на февруари началото на март. Най-късно се подрязват праскови, кайсии и тн. Преди настъпването на бутонизация (напъпване) и малко преди цъфтежа.

Пролетна резитба на храсти

При резитбата на храсти следвайте същата логика. Подрязват се храсти, които още не са напъпили. Единственото, което можете да направите сега за пролетните храсти е да им приложите санитарна резитба (премахване само на мъртви клони). Пролетта е идеалното време да подрежете и оформите вечнозелените храсти като върба, хортензия и някои видове рози.

Важно: винаги подрязвайте под ъгъл, за да не се задържа вода върху израстъка, защото ще предизвика гниене.

Разделяне на трайни насаждения

Началото на пролетта е идеалното време да се погрижите за многогодишните си растения защото все още не е започнал пролетния им растеж. Разделянето им ще подобри състоянието им и ще ви позволи да запълвате празните пространства в градината, или да подарите от любимото ви цвете на приятел.

Важно: разделят се само растения, които ще цъфтят през лятото.

Пролетна обработка на почвата

Следващата ви задача е да осигурите необходимите вещества за почвата за да се радвате на обилна и здрава градина. Пролетната обработка на почвата ще бъде доста по-лесна, ако сте прекопали през есента. Това е и времето когато да тествате почвата за наличието и разпределението на хранителните вещества (извършва се веднъж на 5,6 години). Това ще ви даде възможност да коригирате веществата при нужда.

Пролетно прекопаване на почвата

По-тежките почви и такива, които не са били прекопани през есента, трябва да се прекопаят на дълбочина 15/18 см. известно време след първото брануване (когато почвената влага е намаляла) и след прекопаване да се бранува отново. Пролетно прекопаване може да се извършва и когато ще сеете пролетни растения. Така почвата ще се затопли по-бързо.

Пролетно брануване на почвата

Брануването (разрохкване на горния слой на почвата в дълбочина около 5,6 см.) се извършва най-вече с гребло, или друг подобен инструмент. С тази дейност ще почистите градината и лехите от плевели около културите и ще намалите влажността на почвата 3 до 4 пъти. При по-рохки почви е достатъчно да го извършите веднъж.

Пролетно наторяване на градината

Основните хранителни вещества като азот, фосфор и калий се добавят в почвата на есен, или през ранната пролет в зависимост от вида на почвата. При по-тежки почви трябва да се извърши през есента, точно преди основната обработка. По-рохките почви трябва да се наторяват през ранната пролет отново точно преди обработката. Най-добрия метод за подхранване на почвата е чрез компостиране, или органични торове. Ако разполагате с тор от животни трябва да я оставите да узрее поне 5 години. Подхранването на почвата е важна част от вашите пролетни задължения в откритата градина, но това е и момента, когато трябва да мислим и за природата. Винаги когатоможете използвайте органични ибиоразградими торове.

Засаждане на пролетни растения

Следва най-приятната част от всички пролетни задължения във вашата градина, а именно засяването на любимите цветя и култури. Променливото време обаче, може да бъде както приятел така и враг на градинските растения. Затова е от изключителна важност да знаете кога да засеете в градината желаните култури. Сега и идеалното време да засеете култури като: репички, грах, ранните домати, патладжан и други ранни култури. Подправките магданоз, копър и чубрица, лук и чесън. Всяка култура разбира се има специфики, с които трябва да се съобразите като: дълбочина на сеене, необходими вещества, нужда от светлина, влага и други. Повечето зеленчуци се нуждаят от 10 градуса температура на почвата за да ги засеете директно в градината.

Често задавани въпроси

Трябва ли да премахвам мъртвата растителност от градината през пролетта?

Мъртвата растителност може да бъде разхвърляна до лехите при разчистването през есента. През другото време трябва да я премахвате и най-добре е да я събирате на специални места. Оставена около растенията тя ще повиши влажността на почвата, ще събира вредители и ще предизвиква гниене в горния слой.

Какво може да се засее в градината през ранната пролет?

През пролетните месеци, в градината се засяват устойчивите на измръзване култури и растенията, които цъфтят през лятото. Това са: репички, грах, ранни домати, ранен пипер и др.

Как да подготвя почвата за пролетното засаждане в градината?

Подготовката на градината трябва да започне с прекопаване, или брануване в зависимост от плътността на почвата. При по-плътна почва трябва да се прекопае на дълбочина 15/18 см след първото брануване и след това да се бранува отново. По-рохките почви могат да се подготвят за сеитба и само чрез брануване.