Пролетните задължения в градината трябва да започнат още с оттеглянето на снега. С какво да започнете? Разберете тук.

Свършете своите пролетни задължения в градината и се наслаждавайте на красива градина и добра реколта.

Зимата най-накрая свърши, а това означава, че е време за пролетните задължения в градината. Независимо дали сте стар градинар, или едва сега започвате, има няколко основни дейности, които можете да извършите по градината и които ще ви помогнат да отгледате здрава, красива и плодородна градина. Работата по градината не е само разсади и прочие. Преди да започнем да засяваме ще трябва да се погрижим за други неща, като да възстановим евентуални щети например. Извадили сме някои от основните пролетни задължения в градината, с които да поддържате добрия и вид.

1. Пролетни задължения в градината- инспекция

Започнете вашите пролетни задължения в градината с описване и проверка на щетите от зимата. При появата на първите пролетни дни е време да инспектираме градината. Зимните ветрове може да са нанесли поражения във вашата градина, да са развалили лехи и тн. Затова вземете тефтер и се разходете из градината. За какво да гледате при инспекцията на градината?

  • Измръзнали, прекършени и мъртви растения
  • Повреди по ограждения, подпори и др.
  • Повредени лехи
  • Следи от животни и вредители
  • Пролетно почистване на градината

Сега е идеалното време да премахнете от градината си мъртвите и повредени от студовете растения. Почистете паднали клони, избуяли треви, остатъци от едногодишни растения и подобни. Поддържането на добра хигиена в градината е важно за правилното отглеждане и доброто състояние на вашите растения. То е и важна част от вашите пролетни задължения, ако искате да имате здрава градина.

2. Пролетни задължения в градината- освежаване и резитба

Пролетта е подходящото време за подрязването на някои видове дървета и храсти. Започнете с премахването на всички счупени и повредени клони, конкуриращи се клони и такива, които биха се развили различно от желаната форма на растението. Пролетното подрязване трябва да е минимално. Несигурното време може да доведе до измръзване на растението. Следвайте простото правило: пролетно време се подрязват растения, които цъфтят през лятото.

Резитба на овощни дървета

Пролетната резитба на овошките ще подобри общото им състояние и ще подобри вкусовите качества на плодовете. Пролетната резитба на дървета може да се извършва преди началото на цъфтежа на дърветата, като се започне от най-студенолюбивите дървета като есенно-зимните сортове ябълки и круши. Костилковите овошки трябва да се подрязват по рано, като най-добрия период за целта е края на февруари началото на март. Най-късно се подрязват праскови, кайсии и тн. Преди настъпването на бутонизация (напъпване) и малко преди цъфтежа.

Резитба на храсти

При резитбата на храсти следвайте същата логика. Подрязват се храсти, които още не са напъпили. Единственото, което можете да направите сега за пролетните храсти е да им приложите санитарна резитба (премахване само на мъртви клони). Пролетта е идеалното време да подрежете и оформите вечнозелените храсти като върба, хортензия и някои видове рози.

Важно: винаги подрязвайте под ъгъл, за да не се задържа вода върху израстъка, защото ще предизвика гниене.

3. Пролетни задължения в градината- разделяне на трайни насаждения

Началото на пролетта е идеалното време да се погрижите за многогодишните си растения защото все още не е започнал пролетния им растеж. Разделянето им ще подобри състоянието им и ще ви позволи да запълвате празните пространства в градината, или да подарите от любимото ви цвете на приятел.

Важно: разделят се само растения, които ще цъфтят през лятото.

4. Пролетна обработка на почвата

Следващата ви задача е да осигурите необходимите вещества за почвата за да се радвате на обилна и здрава градина. Пролетната обработка на почвата ще бъде доста по-лесна, ако сте прекопали през есента. Това е и времето когато да тествате почвата за наличието и разпределението на хранителните вещества (извършва се веднъж на 5,6 години). Това ще ви даде възможност да коригирате веществата при нужда. Сега е момента да се възползвате от компоста собствено производство например.

Прекопаване на почвата

По-тежките почви и такива, които не са били прекопани през есента, трябва да се прекопаят на дълбочина 15/18 см. известно време след първото брануване (когато почвената влага е намаляла) и след прекопаване да се бранува отново. Пролетно прекопаване може да се извършва и когато ще сеете пролетни растения. Така почвата ще се затопли по-бързо.

Брануване на почвата

Брануването (разрохкване на горния слой на почвата в дълбочина около 5,6 см.) се извършва най-вече с гребло, или друг подобен инструмент. С тази дейност ще почистите градината и лехите от плевели около културите и ще намалите влажността на почвата 3 до 4 пъти. При по-рохки почви е достатъчно да го извършите веднъж.

5. Пролетно наторяване на градината

Основните хранителни вещества като азот, фосфор и калий се добавят в почвата на есен, или през ранната пролет в зависимост от вида на почвата. При по-тежки почви трябва да се извърши през есента, точно преди основната обработка. По-рохките почви трябва да се наторяват през ранната пролет отново точно преди обработката. Най-добрия метод за подхранване на почвата е чрез компостиране, или органични торове. Ако разполагате с тор от животни трябва да я оставите да узрее поне 5 години. Подхранването на почвата е важна част от вашите пролетни задължения в откритата градина, но това е и момента, когато трябва да мислим и за природата. Винаги когатоможете използвайте органични ибиоразградими торове.

6. Засаждане на пролетни растения

Следва най-приятната част от всички пролетни задължения в градината, а именно засяването на любимите цветя и култури. Променливото време обаче, може да бъде както приятел така и враг на градинските растения. Затова е от изключителна важност да знаете кога да засеете в градината желаните култури. Сега и идеалното време да засеете култури като: репички, грах, ранните домати, патладжан и други ранни култури. Подправките магданоз, копър и чубрица, лук и чесън. Всяка култура разбира се има специфики, с които трябва да се съобразите като: дълбочина на сеене, необходими вещества, нужда от светлина, влага и други. Повечето зеленчуци се нуждаят от 10 градуса температура на почвата за да ги засеете директно в градината.

Често задавани въпроси

Трябва ли да премахвам мъртвата растителност от градината през пролетта?

Мъртвата растителност може да бъде разхвърляна до лехите при разчистването през есента. През другото време трябва да я премахвате и най-добре е да я събирате на специални места. Оставена около растенията тя ще повиши влажността на почвата, ще събира вредители и ще предизвиква гниене в горния слой.

Какво може да се засее в градината през ранната пролет?

През пролетните месеци, в градината се засяват устойчивите на измръзване култури и растенията, които цъфтят през лятото. Това са: репички, грах, ранни домати, ранен пипер и др.

Как да подготвя почвата за пролетното засаждане в градината?

Подготовката на градината трябва да започне с прекопаване, или брануване в зависимост от плътността на почвата. При по-плътна почва трябва да се прекопае на дълбочина 15/18 см след първото брануване и след това да се бранува отново. По-рохките почви могат да се подготвят за сеитба и само чрез брануване.