Как да се грижим за коледната звезда през цялата година?

Как да съхраним коледната звезда и след празниците?

С наближаването на празниците започваме да забелязваме едно много атрактивно цвете с пламтящи цветове и празничен вид. Невероятната Poinsettia, или по-позната като коледна звезда. Родом от Мексико, коледна звезда е от семейство Euphorbia и е популярно цвете през зимата заради своите наситени цветове. Коледната звезда е атрактивна и като зелено растение през цялата година. Коледните звезди продобиват цвета си в отговор на по-кратките зимни дни. Цветята на коледната звезда всъщност се състоят от прицветници, които приличат на венчелистчета.

Как да се грижим за нашата коледна звезда, така че да и се радваме през цялата година? Ще се опитаме да отговорим на този въпрос в следващите редове.

Характеристики на коледна звезда

Коледна звезда е храст или малко дърво, обикновено достигащо височина от 0,6–4 метра. Растението има тъмнозелени назъбени листа прицветници – които обикновено са пламтящо червени, като сортовете могат да са и оранжеви, бледозелени, кремави, розови, бели, или мраморни. Цветовете на прицветниците се създават чрез фотопериодизъм, което означава, че те изискват тъмнина, за да променят цвета си (именно затова са толкова ярки през зимата). Растенията също изискват изобилна светлина през деня за постигане на по-ярък цвят.

Отглеждане на коледна звезда

Макар и самaта коледна звезда да е доста придирчива към светлината, има как да я поддържаме здрава през цялата година, стига да спазваме някои основни правила.

Светлина и температура

Ако вашата коледна звезда е вътре, я поставете на южен, източен или западен прозорец, където ще получава ярка дневна светлина. Ако вашата коледна звезда е навън, я поставете на място с частично слънце, 4 до 6 часа дневно. Вътрешните температури от 18/19 градуса са идеални. Избягвайте да поставяте коледни звезди, където температурата се колебае, или растението може да изсъхне, като например близо до течения, камини, вентилатори, нагреватели и др. Коледните звезди ще се разболеят, ако са изложени на температури под 10 градуса.

Вода

Поддържайте почвата на коледната звезда влажна. Поливайте растението, когато повърхността на почвата се почувства суха при леко докосване, или саксията се чувства лека когато се повдигне. Как да поливате вашата коледна звезда?

 • Извадете от декоративното фолио или външната саксия преди поливане.
 • Уверете се, че вашето растение е в саксия, която се оттича свободно.
 • Поставете растението в мивка и поливайте обилно, оставяйки растението да се отцеди напълно.
 • Никога не позволявайте саксиите за коледна звезда да седят в излишната вода, ще изгният корените на растенията.
 • Продължете да поливате според нуждите от януари до март.

Наторяване

Не е нужно да наторявате коледната си звезда по време на празниците. Започнете да торите растението си, когато видите нов растеж (нови зелени листа, стъбла, прицветници).
Можете да наторявате вашата коледна звезда с универсален тор за домашни растения. Наторявайте вашата коледна звезда на всеки 3-4 седмици, за да поддържате растението здраво и да осигурите необходимите му хранителни вещества за нов растеж.

Пресаждане

В края на пролетта, или началото на лятото, пресадете вашата коледна звезда в по-голяма саксия (около 5 до 10 см. по-голяма от оригиналната саксия), или в градината на частично слънце.

 • В саксии използвайте почвена смес с добро количество органична материя, като торфен мъх. Уверете се, че новата ви саксия има добър дренаж.
 • В градината засадете в градинска леха с добре дренирана почва, която получава 4 до 5 часа слънце на ден. Смесете в почвата органична материя като торфен мъх или компост. Това ще помогне за поддържане на влажността на почвата и ще създаде добра среда за растеж за корените.

Поливайте вашата коледна звезда обилно след пресаждането.

Подрязване

Коледната звезда се подрязва през пролетта на около 4 см. от нивото на почвата.

Важно: При подрязване коледната звезда отделя сок, който може да разрани кожата. За това подрязването на коледна звезда трябва да се извършва внимателно и винаги с ръкавици. Пролетта е и времето, в кото можем да преместим коледната си звезда в по-голяма саксия.

Болести по коледна звезда

Коледните звезди са податливи на няколко заболявания, предимно гъбични, но също и бактериални и паразитни. Условията, които насърчават размножаването на коледна звезда, също благоприятстват определени заболявания. Гъбичните заболявания, които засягат коледната звезда в оранжерията, включват кореново гниене на Pythium, гниене на корените и стъблото на Rhizoctonia, черно кореново гниене, струпясване, брашнеста мана и мана от Botrytis. Бактериалните заболявания включват бактериално меко гниене и бактериален рак, докато вирусното заболяване е мозаечен вирус на коледната звезда. Инфекцията с фитоплазма, предизвикваща клони на коледната звезда, всъщност е желателна, тъй като поддържа растенията по-къси с повече цветя. Възможни проблеми с растението и начини за премахването им.

Проблеми и решения

 1. Жълти ръбове по листата: Това най-често означава, че растението е на много топло място и му липства влага. Пазете растението далеч от източници на топлина (температурата не трябва да превишава 25 градуса). Поставете саксията върху чиния с вода и камъни, така че корените да не са във вода, напръскайте зелените му листа (не червените) с вода със стайна температура.
 2. Листата пожълтяват: Това се дъллжи на недостик на желязо. Наторете растението с подходящ тор.
 3. Листата капят: Това най-чето означава, че на растението му е студено,  сложено е на място, където се получава течение, или няма достатъчно светлина. Преместете растението на място, където температурата през деня е около 22 градуса през деня и 16 градуса през нощта. Температурата не трябва да е по-висока от 25 градуса и по-ниска от 10 градуса.
 4. Листата изсъхват. Това означава, че поливате твърде много, или че водата не е хубава. Поливайте растението с вода на стайна температура и поливайте когато пръстта е изсъхнала, но не съвсем. На допир почвата не трябва да е мокра. В зависимост от влажността, коледната звезда се полива веднъж, два пъти седмично.
 5. Черни подутини по листата. Ръжда. Най-вероятно вашето растение се е заразило с гъбички. Премахнете заразените листа, третирайте срещу неприятеля и осигурете достатъчно аерация на въздуха.
 6. Изсъхнали стебла: Това най-често означава, че растението е заразено с гъба Pythium. Премахнете изгнилите стъбла, приложете лечение срещу гъбичките и наблюдавайте поливането.
 7. Сребристи петна по листата: Коледната звезда се е заразила от другите растения в дома. Този проблем няма решение. Единственото, което можете да направите е да премахнете болните листа и да преместите коледната звезда далеч от останалите растения.
 8. Гниене: Най-вероятно вашата коледна звезда се е заразила със сива плесен: Бортрит. Премахнете заразените части от растението, поставете цветето на проветриво място, третирайте срещу заразата и контролирайте поливането.

Повторен цъфтеж на коледна звезда

Коледните звезди могат да се отглеждат като атрактивни зелени растения, но повечето хора се интересуват да направят зелената си коледна звезда отново цветна и готова за празниците. Това не е лесна задача, тъй като изисква изключване на светлината от растението за определен период от време, като същевременно поддържа растението здраво. Намаляването на светлината пречи на растението да произвежда хлорофил, пигментът, който прави растителните части зелени. Това променя прицветниците в червено, розово или бяло, в зависимост от сорта Коледна звезда.

В тази таблица са отбелязани необходимите грижи за коледна звезда през цялата година.

ПериодСветлина на денВодаТорПодрязване
Януари6/8 ч.Нормално количествоАко има нов растежНе
Февруари6/8 ч.Нормално количествоДаАко е израсло се подрязва до 13 см.
Март8 ч.Нормално кличествоДаПремахват се изсъхналите части.
Май8 ч.Нормално коичествоДаИзрязват се 7 см. за насърчаване на разклонения.
Премества се в по-голяма саксия.
ЮниПреместете навън на непряка слънчева светлина.Нормално количеаствоДаНе
ЮлиНавън на пряка слънчева светлина.ОбилноОбилноДа
СептемвриПриберете вътре, 8 ч.Намалено количество1/4 от нормалното количествоНе
Октомври/Ноември16 ч. пълна тъмнина/8 ч. светлинаНамалено количество1/4 от нормалното количествоНе
Края на Ноември8 ч.Намалено количество1/4 от нормялното количествоНе

 • Започвайки от, или близо до 21 септември, дайте на цветето си 16 часа непрекъснат мрак (поставете растението в килер, мазе, или под кутия) и 8 часа ярка светлина всеки ден.  Поддържайте нощните температури в ниския диапазон от около 15 градуса. Завъртайте растението ежедневно, за да осигурите равномерна светлина от всички страни.
 • В Края на Ноември прекратете цикъла с кратък ден/дълга нощ. Поставете растението на слънчево място, което получава поне шест часа пряка светлина. Намалете водата и торта.

Забележка: цветето коледна звезда не е вредно за здравето на животните или хората. Но, сокът мъ може да причини дерматит.

Често задавани въпроси

Как да накарам коледна звезда да цъфне?

За да накарате вашата коледна звезда да цъфне отново, трябва да редувате 8 ч, светлина, с 16 ч. пълна тъмнина на ден, в продължение на 4 седмици.

Колко често се полива коледна звезда?

Коледната звезда обича влажна почва. Поливайте растението, когато повърхността на почвата се почувства суха при леко докосване, или саксията се чувства лека когато се повдигне.

Коледната звезда отровна ли е?

Коледните звезди не са отровни, но сокът им може да причини дерматит.

Защо капят листата на коледна звезда?

Най-често този проблем се получава при твърде ниска температура (под 10 градуса), силно течение, или твърде малко светлина.

Източници: extension.umn.edu