Био защита от вредители.

Био средства, с които да защитим градината и дома си от вредители.

Знаете ли, че можете да замените скъпите химикали, които използвате за защита от вредители с домашно приготвени алтернативи? Всеки знае, че всичко в природата си кореспондира и именно от това смятаме да се възползваме за защитата на нашата градина от вредители. Това е и още една възможност да покажем собственото си отношение към природата. С малко хитринки и знания можем да поддържаме растенията си здрави, използвайки само и единствено натурални съставки. Все пак така, или иначе химичните съединения в повечето препарати за растителна защита съдържат активни съставки, които се намират и в растенията. Та какъв по-добър начин да поддържаме устойчиво земеделие и да защитаваме околната среда и опрашителите. Какви други химикали при грижата за вашите растения можете да замените с биологични такива, вижте тук.

Био средства за защита от вредители в зеленчуковата градина

Има два начина да предпазваме градината си от вредители. Единия е да засеем в близост растения, за които знаем че имат свойства да прогонват вредители. Другия начин е да си направим домашен препарат.

1. Защита на зеленчуковата градина от вредители чрез растения

Известни са много растения, чиито екстракти, отвари, настойки, масла, коренови отделяния притежават инсектицидни, акарицидни, нематоцидни, фунгицидни и бактерицидни свойства. Тук сме събрали най-известните от тях.

Тагетис – засадете в близост до: домати, краставици, картофи, ягоди, пипер, краставици, зелевите броколи, зеле, карфиол. Това ароматно цвете ще предпазва градината ви от листни въшки, дървеници, бръмбари и колорадски бръмбар.

Босилек – засят в близост до доматите ще ги предпазва от насекоми като трипси, комари и различни мухи, но може да привлече скакалци и бръмбари.

Чубрица – засята в близост до бобови култури ще ги предпазва от листни въшки.

Папрат – засят до лехите ще предпазва градината ви от охлюви и мравки.

Чесън – засят в близост до рози и ягоди ще ги предпазва от гъбички.

Лавандула – това ароматно растение засято до лехите ще ги предпазва от мравки, листни въшки, молци и комари. Привлича пчели и пеперуди в градината.
Вратига- засята в близост до лехите предпазва от всякакви насекоми.

Коча билка – тя съдържа високи нива на непелактон. Силният и аромат гони надалеч комари, хлебарки, гъгрици, кърлежи, хлебарки, бълхи, мишки и плъхове. Внимание привлича пчели.

2. Защита на зеленчуковата градина от вредители чрез разтвори и настойки

Както казахме по-рано можем да защитим градината си от вредители и катои си направим препарати за растителна защита у дома.

Разствор срещу листни въшки по доматите

Съставки:

 • 1 кг. нарязани листа, или луковици чесън
 • 3 литра вода

Начин на употреба: Листата или луковиците се нарязват на дребно и се накисват във водата за 15 дни. От тази отвара преди третирането се взема 500 грама и се разрежда в 10 литра вода.

Разтвор срещу листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви от люти чушки 

Съставки:

 • 1 кг пресни или 0,5 кг сухи чушки
 • 50 мл. течен сапун
 • 10 литра вода

Начин на употреба: чушките се варят за 1 час в 10 литра вода. Престояват два дни и се прецеждат. 150 мл. от получения разтвор се сипват в 10 литра вода и се добавя течния сапун.

Разтвор срещу листни въшки и акари от кромид лук

Съставки:

 • 200 гр. люспи от кромид лук
 • 10 литра вода

Начин на употреба: люспите се накисват във водата за един ден. Пръска се през 5 дни.

Настойка от обикновен пелин срещу листогризещи гъсеници и ябълков плодов червей

Съставки:

 • 1 кг сух обикновен пелин
 • 1,2 кг. кокоши тор

Начин на употреба: сухия пелин се вари 15 минути в малко вода. След изстудяване се долива до достигане на 10 литра . Кокошия тор предварително се накисва за две денонощия в малко вода. След това се прецежда се и се добавя към пелиновата отвара. Срещу гъсениците може да се използва и смрадлика.

Защита от вредители у дома

Естествената защита от насекоми е също много търсена и предпочитана, тъй като тя ни предпазва от нахалните вредители по нежен и щадящ здравето ни начин. Стандартните препарати за борба с насекоми съдържат силни химикали и биоциди, които е възможно да предизвикат алергии, ако се употребяват редовно. Носят след себе си сериозен риск за човешкото здраве, което автоматично ги прави неподходящи в много отношения. Добрата новина е, че те вече могат да се заменят изцяло с препарати, съдържащи естествени съставки, които по никакъв начин няма да ни навредят.

1. Защита на дома и двора от комари

Комарите са едни от големите преносители на зарази. Затова и никъде не отиваме без спрея си срещу комари. Но има и много екологично чисти варианти да се предпазваме от тях.
съдържа гераниол, който комарите мразят! Повечето видове здравец съдържат различни количества гераниол, но обикновените цветарски сортове съдържат най-много.

 1. Лимонена трева – лимонена трева съдъртжа вещества отблъскващи комари, тъй като съдържат големи количества както цитрал, така и гераниол, като и двете отблъскват комарите.
 2. Лавандула – ароматът на лавандулата гони комарите. Тя е най-ефективното средство за борба с дрешния молец. Внимание привлича пчели и пеперуди.
 3. Невен – невенът съдържа тагетон и в по-малка степен лимонен.Тагетонът много добре отблъсква комарите само като присъства в градината.
 4. Розмарин – той е добре известен като кулинарна билка. Съдържа розмаринова киселина, заедно с пиньон и борнеол, друго съединение, което ги прави идеален вариант за защита от комари.

2. Защита на дома от мравки

 1. Лимонов сок – напръскайте около вратите и прозорците.
 2. Канела на прах – поръсете местата през които влизат в дома ви.
 3. Утайка от кафе – поръсете на входовете на мравчената колония.
 4. Тебешир – очертайте плътни ивици около мястото през което влизат в дома ви.

3. Био средства за защита на жилището от хлебарки

 1. Дафинов лист – натрошен или цял просто го сложете на местата където най-често виждате вредителите.
 2. Разтвор от сода бикарбонат и захар

Съставки:

 • 1 чаша сода бикарбонат
 • 1 чаша захар

Начин на употреба: Смесете съставките и посипете на всички рискови места.

Често задавани въпроси

С какви био средства да защитим градината от листни въшки?

Листните въшки могат да се премахнат от градината като засеете в близост чубрица, или с разтвор от чесън, или кромид лук.

Как да премахнем гъсеници и голи охлюви от градината без химични препарати?

Можете да се отървете от гъсениците и голите охлюви в градината като направите разтвор от люти чушки, течен сапун и вода.

Как да защитим дома си от вредители с био средства?

Можете да защитите дома си от вредители като засеете в саксия лавандула например, или като използвате лимон, соден разтвор, или дафинов лист.