Как се прави домашен сапун от глицерин?

Как лесно да си направим оригинални домашни сапуни?

Помните ли онези огромни и странно миришещи сапуни от детството? Или пък “черния” сапун, с който излизаше и най-силното замърсяване от ръцете на работниците? Едва ли света е виждал толкова грозно и същевременно съвършено почистващо средство, като тази невероятна каша. Днес разнообразието от различни по размер, цвят и аромат сапуни е огромно. Много от сапуните в търговската мрежа обаче може да съдържат потенциално опасни за човешкия организъм съставки, като сулфатите например.

За това в нашата статия ще наблегнем на работата с готовите основи за сапуни (така няма да се налага лично да работите със сода каустик), които лесно можете да намерите в търговската мрежа. В случая сме избрали да работим с глицериновата основа за сапуни. Как да си направиш оригинален, ароматен и бесопасен домашен сапун от глицерин у дома? Просто следвай изложените стъпки и създай собствено изкуство от невероятни сапунчета.

Как се прави домашен сапун с готова глицеринова основа?

Нека започнем с това, че има два начина да се приготви домашен сапун от глицерин. Със студен и топъл процес. Какво означава това? При топллия  процес сапунът се „готви“ 4, 5 часа, но пък е годен за употреба почти веднага. Докато при студения процес времето за изработка е минимално, но пък за сметка на това домашния сапун ще трабва да зрее цял месец. Глицериновата основа е удачен избор за направата на домашен сапун защото тя задържа по-добре ароматните вещества, глицериновия сапун е 100% натурален и не е от животински мазнини, което го прави желан избор за веган културата, и за хора с чувствителна кожа. Друго полезно свойство на глицерина, е че той помага за задържането на влагата в кожата.

Трябва да се знае,  въпреки че самия глицерин няма данни да предизвиква алергични реакции, някои от другите съставки може да ги предизвикат, за това преди да се впуснете в това начинание натъркайте на ръката си и изчакайте 24 часа, ако след това по кожата ви няма раздразнения можете свободно да продължите с начинанието. Също така е добре да се знае, че глицериновия сапун се изразходва за по-кратко време от останалите.

Необходими продукти за домашен сапун от глицерин

Тази рецепта за домашен сапун е изключително лесна за приготвяне, безопасна е за работа, което я прави чудесен начин да развихрите креативността на децата. Разходите, които се очаква да направите за изпълнението на тази рецепта са около 25 , 30 лева.

 • Глицеринова основа (грамажа на готовия продукт е равен на грамажа на основата).
 • Етерично масло по избор
 • Алкохол, или спирт
 • Оцветители по избор
 • Форми за сапуни
 • Неметална лъжица, или бъркалка
 • Голям термоусойчив съд за водна баня
 • Среден неметален термоустойчив съд за водна баня
 • Лакмусови ленти за проверка на Ph
 • Спрей бутилка
 • Предпазни ръкавици
 • Предпазна маска за лице

Как да приготвя домашен сапун от глицерин стъпка по стъпка?

Тази рецепта за приготвянето на домашен сапун с глицерин е лесна и безопасна за изпълнение. При студения метод на изработка можете да разпрострете креативността си. Този метод дава повече възможности за използване на различни техники за изработка и постигане на интересни форми, цветове и т.н. И така, да започваме…

 1. Нарежете глицериновата основа на малки кубчета за да се разтопи по-бързо.
 2. Разтопете глицерина на водна баня и добавете ароматното масло, като разбърквате от време на време.
 3. След пълното втечняване на сместа, отделете от котлона и изсипете в желаните форми.
 4. Напръскайте повърхността със спрея с алкохол за да премахнете образувалите се мехурчета.
 5. Оставете сапуна във формите за 24 часа. След което ги преместете в хартиен плик и ги поставете върху хартия на стайна температура за около 30 дни. Обръщайте на няколко дни до пълното узряване на сапуна. Можете да разберете дали сапуна е готов за употреба като проверите PH със специалните лентички. Нивото на PH не трябва да превишава 7.

Забележка: ако искате да направите вашия домашен сапун на няколко различни слоя, трябва да наливате всеки слой отделно, да го изчаквате да изстине и да се втвърди и след това да добавяте следващият слой, като преди това трябва да напръскате повърхността на долния слой с равни части вода и спирт. Ако ще правите отделни формички, можете да добавите във всяка една различни цветове, добавки и етерични масла. По желание можете да разбъркате.

Често задавани въпроси за домашен сапун

Мога ли да получа алергична реакция от глицеринов сапун?

Въпреки че няма данни самия глицерин да предизвиква алергични реакции, някои от другите съставки като аромати, оцветители, или др. добавки може да ги предизвикат.

За колко време узрява домашен сапун направен със студен процес?

Сапуните със студен процес на изработка узряват за около 30 дни.