Отглеждане на краставици за начинаещи

Всичко което трябва да знаем за засяването и отглеждането на краставици.

Края на Март, началото на Април е времето, в което трябва да засеем още една звезда от лятната ни трапеза, а именно любимите краставици. Този освежаващ зеленчук за пръв път е бил култивиран в Индия преди повече от 3000 години и най-вероятно е пренесен в европа от самия Александър Македонски. Те са били много популярни и в древните цивилизации на Египет, Гърция и Рим, които са ги използвали не само като храна, но също така и поради благоприятните им за кожата лечебни свойства. От тогава славата на краставиците само расте и днес е трудно да си представим лятото без тях. За това решихме да си засеем първата реколта от краставици Гергана. Гергана са идеалните дългоплодни краставици за открито и са идеални за директна консумация. Този сорт краставици е дин от двата сорта салатни краставици, които са най-разпространени в България. Как да отгледате първата си реколта от домати, вижте тук.

Засяване на краставици

Краставицата е влаголюбива. Положително качество на направата на разсад, е че лесно се контролира влагата в почвата и лесно може да се замени лоша семка още 2 та седмица.. Няма нужда от наторяване предварително. Добавянето на дървесна пепел ще облагороди почвата.

Избор на семена

Първата задача при отглеждането на краставици е избора на посадъчен материал. Когато избирате семена трябва да вземете в предвид, че има различни видове краставици. Някои са за директна консумация, докато други са предназначени за приготвянето на зимнина. Огледайте и срока на годност.

Таблица: жизнен цикъл на краставици

ЯнуариФевруариМартАприлМайЮниЮлиАвгустСептемвриОктомвриНоемвриДекември
ЗасяванеЗасяванеЗасяванеЗасяванеРеколтаРеколтаРеколтаРеколта

Засяване на семена от разсад

Краставицата е топлолюбива култура и е желателно засяването й на открито да се осъществява когато температурата на въздуха е достигнала 18 градуса, а тази на почвата 12. Тъй като краставиците растат бързо няма нужда предврително да подготвяте разсад. Приготвянето на разсад за краставици обаче, има своите предимства като по-лесното контролиране на влажността на почвата, температурата и др. За приготвянето на разсад ще са ви необходими семки, тарелки за разсад или чашки, обикновена почва и пръчка за направата на дупки. Засявайте семките легнали на дълбочина ½ см в малки контейнери, или съдове за разсад. Поддържайте температура около 21 градуса. Можете да сложите разсада и в затворена тераса на слънчево място. В случай, че ще отглеждате краставиците в отопляем парник, направете разсада от края на Февруари до средата на Март, през Април ако ще засявате вашите краставици в неотопляем парник, и в края на Април, ако ще ги засявате директно в градината. Една семица преди преместването на разсада затоплете почвата като я заливате с гореща вода, или покриете с фолио.

Важно: краставиците не реагират добре на пресаждане, затова засадете само по една семка в диаметър 3 см.

Засяване в градината

Както подчертахме по-рано, краставиците са топлолюбиви култури и затова засяването им директно в градината трябва да се извърши в края на Май, началото на Юни. Изберете място за вашите краставици което е с южно югоизточно изложение и на място, където растенията ще са предпазени от силни ветрове. Засадете семената в предварително овлажнена и подхранена почва на дълбочина около 1.5 см и на растояние межу растенията 30/40 см и растояние между редовете 50 см. Подгответе предварително почвата.

Отглеждане на краставици

Почва

Добре е почвата да бъде плодородна и богата на хранителни вещества. Трябва да се избягват песъчливи и тежки почви, т.като те не са подходящи за отглеждане на краставици. В такива почви много често растенията загиват.

Наторяване

Краставицата се нуждае от торене с различни органични и минерални торове, т. като тя расте бързо, а и кореновата система е слабо развита. Краставиците в млада възраст трябва да се торят в малки количества за подхранване. При правилна грижа за вашите растения, ще се радвате на вкусни краставици в продължение на 2-3 месеца!

Вода

Трябва да поливаме краставиците – редовно и в не голями количества. Засушаването по време на цъфтежа и плододаването е нежелателно, това води до окапване на цветовете, деформиране и нагарчане на плодовете. Много добре се отразява на краставиците дъждовна вода, затова ако смятате да отглеждате краставици е добра идея да си я осигурите защото тя съдържа повече кислород и хранителни вещества.

Колтучене на краставици

При краставиците Гергана трябва да се знае, че те плододават изключително от колтуците и трябва да се премахват само такива, които видно не развиват плод. Ако растението няма нито един колтук можете да му помогнете да развие такива като прещипете върха на растението.

Често срещани проблеми по краставици

  • Бяла мушица. Малките бели мушици изсмукват течностите от растението и го покриват с лепкава субстанция, като по този начин улесняват появата и разпространението на плесен. Третирайте засегнатите растения с подходящ препарат. Ако вашите крастъавици са засят в оранжерия, можете да поставите лепнещи капани в близост до растеннията.
  • Краставична мозайка. Това е вирусно заболяване, което се среща в доста култури. Това заболяване най-често се предава чрез листни въшки. По растенията и листата се появяват жълтеникави петна и започват да се деформират. Цъфтежа е минимален или отсъстващ, докато плодовете, ако въобще се образуват са малки и деформирани. По плодовете също се образува характерната мозайка. Това заболяване се разпространява между растенията от листни въшки. Отстранете всички засегнати растения и третирайте с подходящ препарат. Почистете цялата грасдина от плевели зада минимизирате възможността листните въшки да се разпрострянят из цялата градина. Винаги след работа със заразени растения измивайте ръцете си добре за да не разпространите заразата.
  • Брашнеста мана. Появява се като бял прахообразен налеп по повърхността на листата и листата стават закърнели и сбръчкват. Поддържайте почвата добре напоена и дръжте вашите краставици на по-хладно място.

Полезни свойства на краставици

Заради полезните си съставки, краставици често се използват и при производството на различни козметични продукти за лице и тяло. Краставиците съдържат водород, който успокоява и хидратира кожата. Освен това те съдържат сяра и силиций, които подпомагат растежа на косата.

Наложете обелки от краставици на ръцете за хидратация и изглаждане на кожата. Освен това краставицата охлажда кожата, когато е прегрята или възпалена. Успокоява кожата и при слънчево изгаряне.

Краставичният сок действа противовъзпалително върху зъбите и венците. Предотвратява неприятното разцепване на ноктите и предпазва от косопад. Ако се използва за лице, в него може да се добави и сок от люцерна, който забързва здравословните процеси.

Уморените очи се освежават и торбичките под тях спадат, като върху тях се поставят кръгчета от краставица.

Често задавани въпроси

Кога се сеят краставици?

Краставиците се сеят в градината в края на Май и началото на Юни, или когато температурата на почвата достигне 12/14 градуса.

За колко време поникват краставици?

При подходящите условия краставиците поникват до три дни след засяването.