Как се отглеждат домати

Отглеждане на домати за начинаещи градинари.

А ти, засади ли доматите? Или още по-добре – знаете ли кой внася първото семе за пипер и домати в България? Един доста колоритен земеделец на име Александър Димитров от Куртово Конаре. Без да се впускаме в подробности само ще отбележим, че заради пътешествието на този „прост земеделец“ (не е имал завършено даже основно образование) и човеколюбивата му цел да помогне на съселяните си, в България са внесени първите семена на пипер и домат и започват да се отглеждат първите пиперки и домати за търговски цели. И разбира се типично по български и двете са донесени с хитрост. Ние няма нужда да прибягваме чак до такива хитрости за да си осигурим вкусни домати за трапезата. Отглеждане на домати за начинаещи стъпка по стъпка.

Подготовка на почвата за отглеждане на домати

Качеството на почвата на зеленчуковата градина е едно от условията за правилното отглеждане на домати и това се отнася особено до доматите. За това трябва да се погрижим за нея на вПодходящо е тя да е дълбока, влагоемна, топла, добре аерирана, с добра структура, и богата на хранителни вещества.Доматите обичат богата пропусклива и леко киселинна почва
Киселинност на почвата – pH от 6.5 до 6.8. В магазинната мрежа с епредлагат специални пръчици, с които можете да определите киселинноста на почвата.

1. Избор на място за доматите

Домати е добре да се засяват на места, на които през изминалата година са отглеждани култури като фасул и грах, тикви пъпеши, дини, главесто зеле, карфиоли. Неподходящо място за засяване на домати е място, на което през миналата година са отглеждани растения като картофи, пипер патладжани, домати.

2. Предварителна подготовка на почвата на домати

За да увеличим шансовете си за добра реколта от домати е добре да обогатим мястото, на което смятаме да ги засадим още от есента. За целта през есента се внасят органични и минерални торове. На 10 кв. м. се слагат 50/60 кг. полуразложен оборски тор и минерални торове – 800 г суперфосфат, с 300-400 кг калиев сулфат на 10 кв. м. След това мястото трябва да се изоре на дълбочина 25-30 см.

3. Подготовка на почвата за засаждане на домати

Преди засяването на доматите почвата още веднъж се обработва на дълбочина около 15 см. В случай, че не сте обогатили почвата през есента можете да го направите и със засаждането на растенията като сложите азотен тор в ямите, които сте подготвили. По време на растежа доматите е добре да продължават да се подхранват, като тогава е най-добре да се ползват листни торове. Можете да наторявате вашите домати и с домашни средства. Утайката от кафе например е чудесен источник на азот, а яйчените черупки са богати на калций. Можете да наторите доматите като изсушите утайка от кафе и посипете от нея около корените домати, а яайчените черупки натрошете и отново посипете около корена на растението. Какви други домашни средства можете да използвате за направата на тор за вашите растения, вижте тук.

Засаждане на домати в градината

Доматите, както и някои други растения се засаждат като предварително се прави разсад от семена. 60 до 70 дни след засяването на разсада растенията са готови да бъдат преместени в градината. Подходящото време за засяване на разсада в градината е когато температурата на почвата достигне 14/15 градуса. Имайте в предвид че голяма част от успешната реколта зависи именно от качеството на Изберете здрави, закалени растения, които не са прераснали. Обикновено когато разсада достигне височина 18/ 22 см. е готов за засяване в градината.

1. Подготовка на мястото за доматите

След като вече сме подготвили градината и температурите достигнат необходимите нива, е време да преместим растенията в градината. Има различни начини да организирате лехите за вашите домати и тук нещата зависят от вашите предпочитания. Важно е да има достатъчно място между растенията.

  • Браздова схема – този начин на подреждане на растенията е походящ за високостъблените сортове. При браздова схема растенията се засяват на разстояние около 80 см. между редовете и около 40 см. между растенията в реда.
  • Лентова схема – при тази схема разстоянието между лентите обикновено е 100-110 см, 50 см между редовете в лентата и 25-30 см на растенията в реда.
  • Двуредова лента – този начин на подреждане се препоръчва при отглеждането на нискостеблени сортове домати. Разстоянието между редовете в лентата трябва да е около 60 см, а между растенията в реда около 30 см.

Растенията се засаждат в градината почти на същата дълбочина, на която са били в саксийките. Ако разсадът е прераснал, може да се засади малко по-дълбоко в почвата, като се зарови и част от стъблото.

2. Поливане на домати

Доматът е растение, което обича вода и е важно да се полива редовно, като през целия период на вегетация на растенията влажността на почвата трябва да бъде около 70% от ППВ (пределна полска влагоемност), а през периода на плододаване – над 80% от ППВ.

3. Мулчиране на домати

Мулчирането (покриването) на почвата с натурални материали е още един начин да помогнем на нашите домати да дадат здрава и богата реколта. Мулчирането помага да се запази влагата в почвата, предпазва от плевели и балансира температурата. За мулч може да използвате листа, окосена трева, слама, борова кора и др. Сложете мулча непосредствено след засаждането на доматите около корените им с дебелина около 5 см. Това ще осигури добра изолация на растенията.

4. Култучене на домати

Култученето също е важна част от отглеждането на домати. Култучене е премахването на излишни издънки и клони от растението за да може то да концентрира енергията си в плододаване. Периодично отчупвайте тези клончета, които се разклоняват от основното стъбло и не носят плодове.

Приятели на домата

Ако искате здрави домати си засейте в близост до лехата с домати цветето тагетис. Тагетисът отблъсква листни въшки, нематоди и други вредители. Това красиво цвете освен в близост до домати може да се засее и до: картофи, ягоди, пипер, тикви, краставици, тиквички, броколи, зеле, карфиол.

Често задавани въпроси за отглеждане на домати

Кога се сеят домати в градината?

Доматите се засяват в градината когато температурата на почвата достигне 14 градуса.

Как да засадим домати?

Има два начина да засеем домати. Единият е чрез предварително засят разсад, другия е директно в почвата. Като метода с разсад е по-добър, защото можете да регулирате средата.