Как да подготвим градината за зимата?

Погрижете се за вашата градина като я подготвите подобаващо за предстоящата зима.

Ако сте от щастливците със собствена градина знаете, че есеннитте задължения в градината далеч не свършват с прибирането на реколтата и направата на зимнината. Има още толкова много задачи, че се чудим от къде да започнем. Специалистите ни съветват когато подготвяме градината си за зимата, първото с което се заемаме да е именно разчистването от растения, бурени и треви. Защото така ще работим по-лесно, но и ще добием по-добра представа за състоянието на градината ни. Как да подготвим градината за зимата? Като се заемем със задачите последователно, следователно ще започнем с разчистването.

1. Почистване на градината за зимата

Започвайки със разчистването ще можем бързо да установим състоянието на нашата градина. Без значение от коя част на градината ще започнете разчистването, идеята ви е да премахнете всички стари, болни, мъртви и ненужни растения. Освен, че развалят добрия вид на градината, стари и изсъхнали растения могат да предизвикат гниене, да развъдят микроорганизми и да затруднят достъпа до въздух и светлина.

Почистване на зеленчуковата градина за зимата

След приключване на събирането на реколтата, зеленчуковата градина обикновено е пълна каша от непотребни вече растения, израснали треви, развалени вади и какво ли още не. За това първата задача в почистването на зеленчуковата градина, е именно разчистването от стари и мъртви растения и плевели. Не забравяйте, че всички растения могат да се използват за компостиране.

Внимание: не е желателно да използвате цветя за направата на компост защото те много лесно развъждат болести и в листата им много често има микроорганизми, които биха могли да развалят качеството на компоста ви.

Подготовка на тревните площи за зимата

След горешите летни дни е необходимо да възстановим добрата визия на моравата си и да я подготвим за предстоящата зима. Почистете моравата си от падналите листа защото ще намалят притока на кислород и тревата под тях ще умре.

Есенно подрязване

Есента е подходящ момент да се подрежат някои многогодишни растения, дървета и храсти. Растения като копър, розмарин, машерка и градински чай се подрязват през есента. От храстите през есента се подрязват розите, къпините и вечнозелените храсти, а от зеленчуците аспержи и ревен. Премахнете изсъхналите и излишни разклонения, за да контролирате растежа на растението. През есента се подрязват и овошките.

2. Как да подготвим почвата в градината за зимата?

Всеки градинар знае, че за да се радваме на богата реколта трябва да се грижим за състоянието на почвата в нашата градина. Нивото на полезните вещества с времето спада, или съотношението им се променя и се налага да ги коригираме допълнително.

Тестване състоянието на почвата

Тестването на почвата ще ви подскаже, на кои вещества да наблегнете и кои да намалите в зависимост от културите, които смятате да отглеждате на това място през следващата година. Тестването на почвата във вашата градина ще ви даде важна информация, а именно:

 • Нивото на PH (киселинноста) в почвата
 • Нивото на калий
 • Нивото на фосфор
 • Нивото на калций
 • Нивото на магнезий
 • Нивото на сярата
 • Оловното съдържание

Тестването на почвата ще ви помогне да разберете от какво се нуждае вашата градина за да ви радва със здрава и богата реколта.

Есенно наторяване на градината

Въпреки, че повечето хора оставят тази дейност за пролетта, есента е по-подходящото време за наторяване на почвата с оборски тор, компост, костно брашно и скален фосфат. Добавянето на тези хранителни вещества в градината по това време на годината ще даде време на торовете да се активизират и така да обогатят по-равномерно почвата. Друг плюс на есенното наторяване е че през пролетта няма да се налага да изчаквате земята да изсъхне напълно преди да я обработите за пръв път. Още един плюс на есенното наторяване, е че така ще имате и по-малко работа напролет. След наторяването можете да добавите мулч, или покривни растения, които да предотвратят измиването на полезните вещества от вашата градина. За есенното наторяване изберете добре балансирана тор. Такава, която има правилното съотношение на азот, фосфор и калий и достатъчно калций. С това действие ще подпомогнете вашите растения да развият добра резсистентност към вредители и болести и по-добра коренова система.

Не забравяйте, че ще подпомогнете градината си ако направите дълбоко прекопаване. Есента също така е най-удачното време да добавяте съставки за регулирането на киселинноста на почвата (вар) защото ще имат достатъчно време да се разстворят добре в почвата.

3.Какво да засадим в градината за зимата?

Есента е идеалното време да се засадят издръжливите на студ растения като дървета, храсти и някои зеленчуци.

а) зеленчуци, които можете да засеете през есента:

 • Чесън. Изберете място, което не се използва през тази година и посадете пролетния чесън.
 • Репички. Репичките достигат зрялост за 4 до 5 седмици, което ги прави идеална есенна култура, особено в по-топлите райони.

Ако разполагате с оранжения можете да засеете и култури като: салати, спанак, подправки и др.

б)  цветя,които можете да засеете през есента:

 • Зюмбюл
 • Нарцис
 • Лалета

Важно: изчакайте температурата на почвата да достигне 10 градуса преди да засеете вашите цветя.

в) дръвчета и храсти, които можете да засеете през есента:

 • Ябълка
 • Череша
 • Круша
 • Слива
 • Черница
 • Повечето сортове сливи

Есента е идеалното време да засеете новите овощни дървета и храсти. Земята е все още достатъчно топла и засявайки дървета сега, ще им дадете достатъчно време да развият добра коренова система преди застудяването.

Често задавани въпроси за подготовка на градина за зимата

Какви зеленчуци мога да засадя в градината за зимата?

В отворената градина можете да засеете пролетния чесън и репички.

Какви цветя мога да засадя в градината през есента?

Есента е иделно време да се засеят цветя като: розови храсти, зюмбюли и нарциси.

Трябва ли да правя дълбоко прекопаване на градината през есента?

Есенното прекопаване е задължителна част от есенните задължения в градината.

Източници: Eartheasy.com