Направи си сам домашни свещи

Направи си сам домашни ароматни свещи

Обичаш да майсториш? Направи си сам оригинални домашни свещи. Така освен, че ще си направиш оригинални ароматни свещи, ще се възползваш и от собствената си стъклария. Със сигурност в кухнята ще се намерят определено количество бурканчета, или дори чашки от вече изгорели свещи. И хоп пак вариант да рециклираме. Удивително е колко начини можем да открием да бъдем отговорни. Нека да започнем с това, че има два начина да се оформят домашните свещи: единия е като се използват огнеупорни чаши например от стари свещи, а другия вариант е с готови форми.

В тази статия ще се заемем с първия вариант. Но нека първо се запознаем с основите.

Видове восък подходящ за домашни свещи?

В търговската мрежа могат да се видят различни по произход и с различни качества видове восък като те се делят на естествени, синтетични и смесени.

 1. Парафин – това е най-евтиният материал за направата на свещи. Той обаче е вторичен продукт на петрола, което го прави лош избор за нашите свещи и ние ще акцентираме на естествени съставки.
 2. Соев восък. Той е екологично чист продукт, което го прави идеален вариант за нашите свещи. Този вид восък обаче е по-мек, което го прави неподходящ за дълги свещи. Соевия восък се охлажда и най-дълго 2 седмици.
 3. Палмов восък – палмовият восък е подобен на соевия восък, тъй като е направен от естествено масло – в този случай палмово масло. Палмовият восък е много твърд, почти чуплив восък, което го прави идеален избор за дълги и тънки свещи. Може да се намери восък от смес между палмово и соево масло.
 4. Гел восък – гел восъкът всъщност изобщо не е восък. Това е комбинация от смола и минерално масло. Гелът е прозрачен и прилича на желе. Подходящ е само за свещи в контейнери, като най-ефектни се получават тези свещи, които са направени в стъклени, прозрачни съдове. И той като останалите видове восък, се разтапя на водна баня, при температура на водата около 80-90’С. Декоративните елементи задължително трябва да са от незапалими материали като миди, черупки и тн. Оцветяването на гела трябва де се извърши внимателно за да се разпредели цвета добре.
 5. Пчелен восък – той е екологично чист, вторичен продукт при производството на пчелен мед. Този вариант е най н-скъп, а и поради съображения за пчелите също съветваме да се избягва. Пчелният восък има и друго отрицателно качество – не позволява добавянето на аромати. Пчелния восък се топи на 60 – 65 градуса. Трябва да се знае, че пчелния восък е окислител и не трябва да се използват съдове от метали като: алуминий, месинг, цинк, желязо. Подходящи са съдове от неръждаема стомана, никел, емайл. Също така никога не смесвайте различни по цвят пити защото ще понижат качеството на восъка. Охлаждането на свещи от пчелен восък трябва да става бавно за около 2 дни.

Необходими консумативи за нашите домашни свещи

За да направим идеалните домашни свещи ще трябва да си осигурим и необходимите консумативи и материали. Някои от нещата можете да намерите в кухнята, други ще се наложи да е закупят от специализиран магазин.

 • Восък (добре е да е във формата на пелети за по-лесно разтопяване).
 • Фитил (дебелината на фитила трябва да кореспондира с дебелината на свещта (по-дебел фитил = по-дебела свещ). Ако сложим твърде дебел фитил то свещта ще изгори и по-бързо, а ако е твърде дебел горния слой на свещта ще се втечнява.
 • Ароматно масло по възможност топлоустойчиво – 60 градуса. Не трябва да съдържа алкохоли.
 • Двойнозалепващи лепенки с които да закрепите фитила за дъното.
 • Декорации по-желание (огнеупорни).
 • Съдове за готвене (стари защото ще останат остатъци от восъка по съда).
 • Дървени, или пластмасови пръчици за разбъркване.
 • Оцветител за храна
 • Пръчици, или щипки с които да задържите фитила. Може да ви се наложи да залепите с нещо дъното на фитила за да го задържите на дъното добре.
 • Термометър за течности
 • Стъклени и огнеопорни чашки, или бурканчета.

Как се правят домашни свещи?

Направата на свещи у дома не изисква кой знае какви познания. Разбира се трябва да се има в предвид, че восъкът е деликатен материал и с него трябва да се работи бавно. Като изключим това, приготвянето на свещи в домашни условия е лесна и занимателна задача. Можете да включите и другите членове на семейството си, така всеки ще има собствена ароматна свещ. Да започваме.

 1. Загряваме голям съд с вода до ⅓ на съда и слагаме на слаб огън (около 70, 75 градуса) за 10-15 мин.
 2. В него слагаме по-малък съд с восъка. При разтопяването разбърквайте внимастелно, за да не попадне вода по време на варенето.
 3. Изчакваме да се втечни (около 10 до 15 мин.).
 4. Добавяме оцветителя (изсипете капка от оцветения восък на безопасно място и я оставете да изстине така ще проверите дали ви харесва наситеността на цвета).
 5. Изчакваме леко да изстине около 5 до 10 мин до температура около 55 градуса. Лесно можете да определите правилната температура цветът вече изглежда мътен, а не ярък както е в течно състояние. Това се прави за да не се изпари ароматното масло.
 6. Добре е да пресипем течността в по-малък съд подходящ за разливане.
 7. Добавяме аромата 56,60 грама за килограм восък и разбъркваме отново внимателно около минута.
 8. Слагаме фитилите в подготвените съдове и отново изсипваме течността 50-60 градуса внимателно за да предпазим от появата на балончета.
 9. Оставете на безопасно място защото свещите ще съхнат в продължение на два три дни. Необходима им е постоянна стайна температура.

Често задавани въпроси

Как да си направя ароматизирана свещ в домашни условия?

Можете лесно да си направите оригинални домашни свещи като разтопите на парна баня восъка, оцветите и ароматизирате. Важно е да не забравяте, че восъка обича плавните движения, затова разбърквайте с леки движения.

Скъпо ли е да се правят домашни свещи?

Големите покупки, които ще трябва да направите са восъка, фитилите и ароматните масла. Останалото, като съдовете можете да откриете в кухнята си.

Кой вид восък се ароматизира от ароматните масла най-добре?

Парафина взаимодейства най-пълно с ароматните масла, което го прави най-наситен, но е потенциално токсичен. Палмовият и соевия восък се ароматизират по-малко, но пък са безвредни.