Направи си сам разсад за домати.

Как сами да си направим разсад за домати?

Не е ясно защо, но сякаш не можем да си представим зеленчукова градина, без поне няколко корена домати. И не само това, но и когато говорим за полодородие, пак с домати го показваме. Най-сочния, най-едрия, най-вкусния – все така описваме нашите домати. И макар този плод, или зеленчук (в зависимост дали питате ботаниката, или готварството) да не произлиза от нашите земи, отдавна сме намерили и продължаваме да намираме нови начини да отглеждаме и консумираме това невероятно растение. Направи си сам разсад за домати и си гарантирай по-добро качество на реколтата.

Трудно е да мислиш за негативни неща докато си похапваш домашно отгледан домат.

Доматите са един от най-предпочитаните летни зеленчуци (за улеснение ще приемем версията на готвачите), но са и най-податливите на болести растения. Това в никакъв случай обаче не бива да ви обезкуражава. С правилните методи и добра грижа, че успеем да отгледаме и ние домати, които да показваме гордо на съседите си. Първата стъпка при отглеждането на домати е направата на здрав разсад. Избора на вида домати, които искате да отглеждате е личен. За това изберете си сорт домати и се впуснете в предизвикателството. Единствено трябва да се уверите, че семената, които купувате са с добро качество. След това определете мястото, на което ще засадите вашите домати. Макар, че е възможно да си направите разсад за домати и на вън, е по-добре да го направите в контейнери за да минимализирате възможни неблагоприятни климатични промени.

Засяване на разсад за домати

Обикновено на семената купени от магазин, на гърба е описано най-подходящото време за засяване на разсада за домати. Разбира се, тези препоръки са общи, като в тях не се вземат в предвид различните условия в различните части на страната. В по-топлите южни райони например разсада може да се направи още в края на Февруари, докато в по-студените трябва да се изчака до края на Март. Какво ни е необходимо направата на разсад за домати?

Необходими материали и консумативи за направата на разсад за домати

  • Обогатена почва
  • Семена
  • Подходящи съдове
  • Найлон
  • Клечка, или др. за направата на дупки (може и с пръст).

Стъпки за засяване на семена за разсад

  1. Избор на почва. Ако не разполагате със собсвена обогатена почва от градината можете да си закупите почва за разсад от най-близкия аграрен магазин.
  2. Избор на подходящи съдове. Разсада за домати може да се направи от различни съдове стига да са с подходяш размер, да не са от материал, който би компрометирал качеството по някакъв начин и да имат дупки на дъното. В магазинната мрежа се продават специални съдове за разсади, но спокойно можете да си ги направите и в кофички от кисело мляко.
  3. Напълване на съдовете. Напълнете съдовете с предварително навлажнената почва и след това притиснете за да премахнете излишния въздух.
  4. Засяване на семената. Макар, че при купените семена процента на покълнване е сравнително висок, можете да си спестите засяването на мъртви семена като потопите семената във вода. Онези, които изплуват на повърхността няма да покълнат и можете да ги отстраните. Има два начина да се засеят семената на доматите. Можете да ги засеете директно в почвата, или можете да ускорите покълнването, като ги накиснете за 48 часа в малко вода. След като семената на доматите са готови се слагат в почвата на дълбочина 1 сантиметър и растояние между отделните семки поне 2,3 см. Добре е след засаждането да полеем леко за да помогнем на почвата да слегне добре. Покриваме найлона и чакаме да се покажат кълновете. Желателно е разсада за домати да се държи на проветриво място, това ще помогне на растенията да станат по-здрави.

Преместване на разсада в градината

Обикновено до 75 дни след като сте направили разсада, е време да го преместите на постоянното му място. Определяйки мястото на лехата с домати имайте в предвид, че доматът харесва слънчево и проветриво място. Като препоръчително е няколко дни преди да преместите разсада, да затоплите мястото, на което ще ги засадите. Това можете да направите като покриете лехата с мучиращо фолио. Това е особено важно за ранните домати. Засадете разсадите на дълбочина до първите няколко листа и на разстояние едно от друго минимум 50 см.

Таблица за жизнения цикъл на доматите

Жизнен цикълЯнуариФевруариМартАприлМайЮниЮлиАвгустСептемвриОктомвриНоемвриДекември
Засяване на разсадаДаДаДа
Засяване в градинатаДаДа
Обиране на реколтатаДаДаДаДа

Често задавани въпроси

Кога е подходящото време да направя разсад за домати?

Разсада за домати се прави в периода Февруари – Април.

На каква дълбочина се засяват семките на доматите?

Семките на доматите се засяват на дълбочина 1 сантиметър.

След колко време разсада за домати е готов за засяване в почвата?

Подходящото време за засяването на разсада в градината е Май – Юни.