Как се отглежда растението Monstera?

Как се отглежда вечнозеленото растение Monstera?

Вечнозеленото растение Монстера набира все по-голяма популярност. И има защо.
Монстерите са видове вечнозелени тропически лози и храсти, които са родом от Централна Америка. Те са известни със своите естествени дупки, които се образуват по листата, което обяснява техния прякор “Швейцарско сирене”. Отворите на листата на на това растение се наричат фенестрации и увеличат максимално улавянето на слънчева светлина по дъното на гората. Два различни вида Монстера се отглеждат като стайни растения – монстера с разделени листа и така наречената монстера швейцарско сирене. Монстера швейцарско сирене  се отличава с по -дълги, стеснени листа, както и с напълно затворени дупки на листата. Дупките на листата на монстера с разделени листа в крайна сметка растат към ръба и се отварят, когато растението остарява. Как се отглежда Монстера и какво трябва да знаем за тези растения?

Монстера с разделени листа (Monstera deliciosa)

 

Родено в тропическите гори на Централна Америка, монстера с отворени листа е известна още като „филодендрон с разделени листа“. Това катерещо се вечнозелено растение е популярно, лесно за отглеждане и любимо на много хора. На закрито растението израства около 60 см. високо. Наричат го още швейцарско сирене заради перфорираните листа, които могат да израстат до 1 метър дълги. Засаждайте на открито по всяко време на годината и тя също така ще ви зарадва с цветя и годни за консумация сочни плодове с комбиниран аромат на ананас и банан. Плододаването обаче е рядко при стайните растения. Тази монстера цъфти целогодишно при топло, влажно време. Когато смятате да го засаждате на открито, го поставете на частична сянка в добре дренирана почва. Ако почвата е естествено солена, преместете растението във вътрешния двор, или на закрито. Нанасяйте балансиран тор три, или четири пъти годишно и растението може да нарасне с височина 3 метра и повече. Как се отглежда монстера с разделени листа?

Внимание: Това красиво растение може да бъде токсично за домашни любимци.

Светлина

Това вечно зелено растение предпочита ярка, непряка слънчева светлина при температури, които се поддържат постоянно между 18 и 25 градуса по Целзий. Твърде много директна светлина през топлите месеци може да изгори листата. Все пак поставяйте стайните си растения навън поне веднъж годишно на пряка слънчева светлина, за да насърчите растежа. На открито швейцарското сирене може да расте в пълна сянка и полусянка.

Почва

Когато се засажда в контейнер, изисква саксийна среда на торфена основа. На открито е подходящ за леки песъчливи, средно глинести и тежки глинести почви с киселинно, или неутрално рН. Въпреки това, Monstera deliciosa процъфтява най-много в добре дренирана, умерено влажна почва.

Вода

Поливайте растението редовно през вегетационния период. Почвата ще трябва леко да изсъхне между поливанията. През есента и зимата поливайте само от време на време. За да увеличите влажността на закрито, замъглявайте листата, като използвате спрей бутилка с деминерализирана, или дъждовна вода.

Тор

Ако е необходимо използвайте балансиран течен тор на всеки няколко седмици през вегетационния период за стайните ви растения. Можете самои да си направите необходимата тор за вашата монстера, като за целта използвате само безопасни материали. Как да си направите тор, вижте тук.

Подрязване

Подрежете въздушните корени, ако станат твърде непокорни за пространството, въпреки че е за предпочитане да ги приберете обратно в саксията. За разлика от някои други стайни растения, техните корени не увреждат повърхностите. Стъблата и листата реагират добре на подрязване и могат да се използват за размножаване.

Размножаване на Монстера с разделени листа

Monstera deliciosa може лесно да се размножава чрез резници от стъбло. Най -популярният метод за размножаване на Monstera deliciosa обаче е чрез въздушна отвотка. Ето стъпките и за двата метода:

Размножаване със стволови резници:

 1. Използвайки чиста, остра ножица за подрязване, отрежете стъбло, което включва възел, въздушен корен и поне две листа.
 2. Сложете малко смляна канела върху майчиното растение, където сте направили среза. Това ще предотврати навлизането на болести в разреза и ще помогне за заздравяването на раната.
 3. Поставете резницата в чаша вода. Сменяйте водата на всеки три до пет дни и ако е възможно, използвайте филтрирана, или дъждовна вода.
 4. Ще видите бучка корени да расте след няколко месеца. В този момент можете да поставите новото си растение в саксия със свежа почва и да го поддържате влажно, докато се установи в новия си дом.

Размножаване с въздушна отвотка:

Въздушната отвотка е предпочитан метод с минимален риск, защото не се прави разрез в майчиното растение, докато бебето не е готово да бъде поставено в саксия с новите му корени. За този метод ще ви трябват мъх, найлонова торбичка и канапено въже.

 1. Намерете стъбло с няколко възли (където корените ще растат). Или намерете лист, който расте от стъбло и има къс въздушен корен под него.
 2. Изрежете малка прореза около 1/3 от ширината на стъблото, точно под този корен.
 3. Увийте 1-инчов слой мъх сфагнум около мястото, където листата се присъединява към стъблото.
 4. Напръскайте мъха с вода, за да увеличите влагата и го увийте в пластмаса. Използвайте усукващи връзки, за да го закрепите (може да изглежда малко объркано, което е добре).
 5. Уверете се, че мъхът може да остане влажен, докато се развият корените.
 6. Когато корените се развият след няколко месеца, можете да отрежете (с чист, остър инструмент) стъблото под корените и да установите младото растение с корените му в прясна саксия с почва.
 7. Не забравяйте да потупате смляната канела върху раната, създадена върху майчиното растение. Това ще попречи на всяко заболяване да влезе в разреза и ще помогне за заздравяването на раната.

Монстера „швейцарско сирене“

Монстера „швейцарско сирене“ получава името си от големите листа във форма на сърце, които образуват дупки с остаряването на растението. Родено в Централна и Южна Америка, то е тропическо многогодишно растение. Подобно на своя братовчед монстера с отворени листа, швейцарското сирене има бърз темп на растеж и лозов навик. Когато се отглеждат като стайно растение, тези растения могат да бъдат засадени по всяко време. Това растение е изключително лесно за отгеждане. Растението има въздушни корени, растящи надолу от стъблото, които се прилепват към земята, или към друга налична опора. В дивата природа то ще използва тези корени, за да се изтласка върху съседно дърво. Когато го отглеждате като стайно растение, можете да симулирате това, като поставите пръчка в центъра на саксията му. Осигуряването на редовна вода и храна ще бъде вашата основна грижа за това растение. Може също да се наложи да го подрязвате, за да поддържате растението в желания от вас размер. Как се отглежда монстера „швейцарско сирене“?

Внимание: всички части на растението са токсични за домашните любимци.

Светлина

Поради тропическия й произход, Monstera adansonii расте най-добре при ярка, непряка слънчева светлина. Свикнала е да процъфтява под покрива на големи дървета в джунглата, а листата може лесно да изгорят, ако е изложена на твърде много слънце. Ако пряката слънчева светлина е неизбежна, ограничете излагането само на два или три часа сутрешно слънце.

Почва

Тези растения растат най-добре в торфена смес, която ще помогне за улавяне на влагата в почвата, без да я наводнява. За силен растеж се стремете към рН на почвата между 5,5 и 7.

Вода

Тези растения обичат да са постоянно влажни, но не напоени. Преди да поливате вашето растение, пъхнете пръста си в почвата с дълбочина около сантиметър. Ако почвата е почти суха на пипане, е време да поливате растението. Поливайте, докато от дренажните отвори на саксията изтече малко вода.

Температура и влажност

Тези растения в джунглата процъфтяват при много висока влажност и топли температури. Колкото по -близо можете да имитирате естествените условия на растението, толкова по -добре. Уверете се, че вашето растение винаги остава на място над 40 градуса по Фаренхайт, и го предпазете от течения. Нивото на влажност над 50% е идеално. Топла, добре осветена баня е добро място за това растение. Ако трябва да увеличите влажността, замъглете растението или използвайте овлажнител в неговото пространство.

Тор

След засаждане (или пресаждане) на растението, изчакайте поне четири до шест месеца, за да го наторите, тъй като сместа за саксии обикновено вече има тор с бавно освобождаване. След това торете вашето швейцарско сирене месечно, като използвате универсален течен тор, който е разреден наполовина.

Подрязване

Това растение е катерач, така че може да се наложи да бъде подрязан, ако започне да надраства вашето пространство. Ако трябва да подрязвате растението, стремете се да го направите през пролетта. Използвайте стерилни ножици за подрязване, за да отрежете стъблата с не повече от 25 процента. Изрежете точно преди листния възел. Също така отстранете всички мъртви или повредени листа, ако е необходимо.

Размножаване

Най -лесният метод за размножаване на швейцарско сирене е чрез използване на стволови резници. Това не само е евтин начин за получаване на нови растения, но ви позволява да използвате добре всички стъбла, които премахвате, докато подрязвате. Най -доброто време за размножаване е през пролетта. Ето как:

 1. Отрежете 4 до 6-инчово парче стъбло, като изрежете веднага след листния възел. Отстранете всички листа от долната трета до половината на резницата.
 2. Нанесете вкоренен хормон върху отрязания край.
 3. Засадете резниците във влажна почвена смес за почви в малък контейнер с дренажни отвори. Поставете го на топло място с ярка, непряка светлина.
 4. Продължете да поддържате растежа леко влажен. Трябва да имате добре оформени корени след няколко месеца, след което можете да прехвърлите резницата в по-голяма саксия.

Как да отглеждаме монстера швейцарско сирене от семена?

За да отглеждате Monstera adansonii от семена, ги засадете в плитка тава, пълна с навлажнена смес за стартиране на семена. Леко покрийте семената с хранителната среда. Поставете найлонова обвивка върху тавата, за да улови влагата, и я поставете на топло място с ярка, непряка светлина. пръскайте с пулверизатор средата за отглеждане, за да я поддържате леко влажна. Семената трябва да покълнат след няколко седмици. След това премахнете найлоновата обвивка, но продължете да поддържате растежа влажен. Разсадът трябва да е достатъчно голям за пресаждане след няколко месеца.

Пресаждане на монстера

На всеки две години Monstera Deliciosa вероятно ще надрасне саксията си. Трансплантирайте в саксия няколко сантиметра по-широка и по-дълбока, като използвате тези прости стъпки:

 1. Напълнете долната трета на саксия с торфена почва.
 2. Поставете внимателно кол, за да се изкачи стъблото.
 3. Поставете корените в контейнера. Напълнете с почва около корените.
 4. Заградете здраво колчето с пръст и използвайте връзки за растения, за да прикрепите стъблото към кол.

Всеки контейнер с дренажни отвори е подходящ за това растение. Тези растения изглеждат особено добре във висящи кошници. Когато засаждате растението, изберете контейнер, който е малко по-голям от кореновата система на растението. Поставете го на същата дълбочина, каквато е била в досегашния контейнер, като използвате торфена смес. Планирайте да пресаждате на всеки две години в малко по-голям контейнер с прясна смес. Най-доброто време за засаждане и пресаждане е през пролетта.

Често задавани въпроси

Растението Monstera отровно ли е?

Всички части на това растение са отровни заради наличието на Калциев оксалат. Ако в дома ви живеят деца и животни, дръжте растението далеч от тях.

Кога се пресажда Monstera?

Monstera е растение, което израства с около 60 см. на година и е необходимо да се пресажда в нов съд на всеки 2 години, като самото пресаждане е добре да се извърши в периода на покой.

Monstera лесни ли са за отглеждане в саксия?

Monstera са лесни за отглеждане в саксия, докато в отворени пространства трябва да се отглеждат при подходящ климат.

Източници: thespruce.com