Как да си направим сами тор за саксийните растения?

Как да си наторяваш растенията с домашно приготвена тор.

В тази статия ще се разгледаме от какво можем да си направим тор за саксийните растения в домашни условия. В ограниченото пространство на саксията почвата по-бързо губи полезните си съставки и за това е нужно да се наторява редовно. Пазара днес предлага неограничен избор от почви, торове и препарати за растителна защита, но в тази статия ще отговорим на въпросите какво, колко и кога да слагаме в почвата на стайните си растения използвайки собствения си отпадъчен материал. Има някои неща, които е добре да знаем когато се заемаме с отглеждането на растения в саксии. Направи си сам тор за саксийните растения и се възползвай максимално от собствените си ресурси.

  • Колкото по-малко светлина достига до растението, толкова по-малко трябва да се тори, като е най-добре да се тори сутрин и привечер, когато температурите не са много високи.
  • Младите растения се торят с по-слаби концентрати.
  • По време на растежа растенията се нуждаят от азотни вещества, а по време развитието на цветните пъпки от калий и фосфор. Растенията не се нуждаят от наторяване когато са в покой.

От какви вещества се нуждаят саксийните растения?

За да знем от какво можем да направим тор за нашите саксийни растения в домашни условия, трябва да се запознаем с активните вещества на всеки материал, който смятаме да използваме. Растенията без значение от това дали се отглеждат в саксия, или в градината се нуждаят основни вещества като: азот, калций, калий, фосфор, магнезий и минерали, като вида и семейството на самото растение определя кои вещества да преобладават над други. Общото в случая , е че повечето саксийни растения не обичат киселата (азотна) почва. Така, че с азота внимателно. Листнодекоративните растения предпочитат азот, сяра и магнезий. Други разпространени растения, които обичат азот са: рози, азалии и повечето иглолистни растения. Цъфтящите растения предпочитат по-високо съдържание на калий. Калият помага за образуването на повече цветове. Фосфорът способства изграждането на силна коренова система и е добре да се използва при засаждане и при присаждане в по-голяма саксия. Необходимото количество зависи от скоростта на растеж. PH то на почвата лесно се следи с така наречените индикаторни ленти, които ще откриете във всеки аграрен магазин.

Колко често се добавя тор на саксийните растения?

Освен да знаеш как, трябва да знаеш и колко често да слагаш от домашната тор в любимите саксийни растения. Готовата почва от магазина съдържа в себе си полезни вещества достатъчни за 6 седмици, след това нуждата от а вещества в почвата се увеличава. Растенията се подхранват по време на израстване и цъфтеж и не се нуждаят от подхранване по време на покой. Основно правило при определяне нуждата от вещества е бързината на растеж. Колкото по-бързо расте дадено растение толкова повече наторяване изисква. Важно е да се знае, че течните торове се поемат от растенията по-бързо от сухите такива, но са и по-концентрирани, за това оптималната концентрация трябва да е не повече от веднъж на всеки две седмици в периода от март/април до октомври.
По-долу сме събрали няколко начина и рецепти за подхранване на растенията с неща, които се намират във всеки дом.

Как да си направя тор за саксийните растения?

Събрахме едни от най-разпространените рецепти със съставки от кухнята, които са ефективни и за разлика от химичните торове са безвредни за човека и околната среда.

1. Тор от яйчени черупки

Яйчените черупки съдържат калций и фосфор. Калцият е необходим на растенията през целия период на растеж и фотосинтеза. Имайте предвид, че намалява киселинността на почвата. Начин на употреба: премахва се вътрешната мембрана на черупките и се оставят да изсъхнат. Първият вариант за употреба е да натрошите черупките и да ги смесите с почвата, или да ги посипете по повърхността. Така приложени, черупките ще отделят полезните си вещества по-дълго. Вторият вариант е да си направите течен тор от яйчени черупки като почистените черупки се потапят във вода за една нощ и се полива с нея.

2. Тор от утайка от кафе

Утайката от кафе съдържа азот, фосфор,калий и минерали. Въпреки многото статии утайката от кафе е доста силна и затова внимателно. При саксийните цветя наторяването с кафе се извършва веднъж на шест месеца. Внимание: окислява почвата.

3. Тор от коприва

Копривата е богата на азот, калий, магнезий и фосфор. Има противогъбични свойства.

Начин на употреба: 1 килограм коприва се накисва във престояла вода (за да няма хлор) за 1-2 седмици, като всекидневно се разбърква за по-бърза ферментация.

Внимание – отделя доста неприятна миризма по време на разлагането. Съда, в който ще държите копривата не трябва да е метален за да не се окисли от копривата. Трябва да седи на прохладно и на сянка. Получения течен тор се разрежда 1/10 с вода и се полива.

4. Тор за стайни растения от бананови кори

Банановите кори съдържат калий, магнезий и фосфор. Хубавото на банановите кори е това, че освобождават полезните си вещества продължително. Начин на употреба: Сух тор- изсушени и нарязани на ситно банановите кори се смесват с почвата. Течен тор: накиснете нарязаните кори във вода за няколко дни и поливайте с нея.

5. Тор с английска сол

(Да, прочетохте правилно) английската сол съдържа в себе си основните хранителни елементи азот, фосфор и калий. Много е добра при плододайни растения като овощни дървета, защото повишава нивото на захарта в плодовете. Гони вредителите и оплодорява почвата.

6. Тор от пакетчета от чай

Пакетчетата от чай (но не черен) съдържат: азот, калий, калций, фосфор и магнезий. Окислява почвата. Внимание привлича мухи и мравки. Можете да използвате водата от чай за поливане, или да разпръснете сухата маса в почвата на растението.

И в заключение можем да кажем, че няма нужда да харчим излишни пари за торове от магазина, защото собственият ни дом ни предоставя достатъчно безопасни и евтини начини, с които да поддържаме здравето и красотата на стайните ни растения.

Често задавани въпроси

Как мога да си направя домашна тор за растенията?

Можете много лесно да си направите домашна био тор за вашите растения, стига предварително да знаете определените нужди на всяко растение.

От какво мога да си направя домашна тор за растенията?

Съставки като утайката от кафе, черупките от яйца, обелките от някои плодове и зеленчуци могат да бъдат чудесна тор за вашите растения.

Колко често се наторяват стайните растения с домашна тор?

Растенията отглеждани в саксии се нуждаят от добавяне на хранителни вещества на две седмици през активния период на разтеж и цъфтеж и не се нуждаят от подхранване в периода на покой.