Как се отглеждат мини рози в контейнер

Какво трябва да знаем за отглеждането на миниатюрни рози в контейнер?

Обичате рози, но нямате необходимото пространство за един голям храст? Опитайте с миниатюрни рози. Миниатюрните рози могат да се гледат както в градината, така и в саксия вкъщи. Мини розите не се различават от големите си събратя, освен по размера и аромата. Как се отглеждат мини рози в контейнер? Отглеждането на мини рози в контейнер е добро решение за хората, които не разполагат с градина, или отворено пространство. Миниатюрните рози са лесни за отглеждане, но не са така ароматни, като големите им представители. Макар че мини розите се отглеждат сравнително лесно в контейнери, най-добре за тях е да са на открито и на слънце. За това ако държите да отглеждате мини рози в контейнер, или саксия ще трябва да им осигурите необходимите слънце и влага.

Видове мини рози подходящи за саксия

Миниатюрните рози растат сравнително бързо и изглеждат добре както на бордюр, така и като градински кант. Те също са особено красиви като екземпляри от растения в саксии, където могат да бъдат наистина видени и оценени. Въпреки малките си размери, миниатюрните рози са изключително издръжливи. Тъй като се размножават със собствени корени, те са по-издръжливи на зимата от повечето рози и са склонни да създават обилни и повтарящи се цъфтежи. Тук ще изброим най-познатите и лесни за отглеждане екземпляри на това прекрасно цвете.

Мини рози др. Чан (Dr. KC Chan)

Цвят – жълт, леко ароматни. Височина на растението – 30 до 60 см. Необходим размер на саксията – 30 до 45 см. Цъфтеж: късна пролет, ранно лято. Цъфти неколкократно.

Мини рози целувка (Salute)

Цвят – тъмно червен. Височина на растението – 30 до 60 см. Необходим размер на саксията – 38 до 45 см. Цъфтеж: късна пролет ранно лято цъфти повече от веднъж. Други детайли: възможно е появяването на черни точки.

Мини рози дворецът от слонова кост (Ivory Palace)

Цвят – бял. Височина на растениеето – 30 до 45 см. Необходим размер на саксията – 30 до 40 см. Цъфтеж: късна пролет, ранно лято, цъфти повече от веднъж. Други детайли: устойчива е на черни точки, мухъл, ръжда.

Мини рози есенно великолепие (Autumn Splendor)

Цвят – жълт и червен. Височина на растението – 60 до 120 см. Необходим размер на саксията – около 11 литра , трябва да се премества на всеки 2, 3 години. Цъфтеж: късна пролет, през цялото лято и есента.

Мини рози Arcanum

Цвят – бяла с червени ръбове. Височина на растението – 40 до 60 см. Необходим размер на саксията – 11 л. като трябва да се пресажда на всеки две, три години. Цъфтеж – пролет, лято и есен.

Мини рози зимна магия (Winter Magic)

Цвят – бял. Височина на растението: 30 до 60 см. Необходим размер на саксията: 11 л. Цъфтеж – късна пролет, ранно лято, цъфти неколкократно.

Мини рози кафени зърна (Coffee Bean)

Цвят – тъмно червеникаво кафяво. Височина на растението: 40 до 60 см. Необходим размер на саксията: 11 л. Цъфтеж – от късна пролет до есента.

Мини рози златна секвоя (Sequoia Gold)

Цвят – жълт. Височина на растението: 30 до 40 см. Необходим размер на саксията: 11 л. Цъфтеж – Късна пролет, ранно лято.

Общи грижи за мини рози в саксия

Първо нека започнем с подготовката на контейнера. Почистете избрания контейнер и го напълнете на дъното 2 см. с камъчета, или други едри частици. Внимателно поставете растението без да притеснявате корените в контейнера и допълнете с нова пръст. В случай, че използвате готови смеси, то няма да има нужда да подхранвате допълнително.

Поливане на мини рози

Розите обичат водата и трябва да се поливат редовно. Общо правило при отглеждането на рози е да осигурявате достатъчно вода всяка седмица – това може да означава ежедневно поливане, през ден, или дори само два пъти седмично. Полейте когато горния слой на почвата изсъхне.

Температура и влажност за мини рози

Розите са топлолюбиви растения. Оптималната температура на въздуха е около 20 градуса. Издържат на до 0 градуса.

Почва

Розите харесват богата, добре дренирана, глинеста почва. Не ви съветваме да използвате почва от градината, тя ще стане на бучки с времето и ще наруши нормалното оттичане на водата. Вместо това купете градинска, защото тя е лека, богата на хранителни вещества и се оттича добре, помагайки на растението да избегне загниването на корените

Светлина

Като всички рози и миниатурните рози обичат слънцето. Розовите храсти трябва да имат достъп до слънце поне 6 до 8 часа. В саксия виреят най-добре на южен прозорец.

Наторяване

Розите са от растенията, които изискват повече количества тор, а мини розите не са изключение. Подхранвайте ги добре през пролетта и лятото когато цъфтят. Може да не наторявате през студените месеци.

Често задавани въпроси

Колко често се поливат мини рози в саксия?

Най-добре е да поливате розата си веднъж на 3 дни през топлите месеци и веднъж седмично през студените.

Къде да държа саксията с мини роза вкъщи?

Миниатюрната роза, както всяка роза, обича много слънце и затова е най-добре да се постави на южен прозорец.

Колко често се подхранват мини рози в контейнер?

Миниатюрните рози се подхранват с леки торове на всеки 2 поливания през времето на цъфтеж. По време на студените месеци няма нужда от наторяване.

Източници:

thespruce.com

gardeningknowhow.com