Как да се храним според сезона

Как можем правилно да се храним според сезона?

Как да се храним според сезона и защо да го правим? Няма да използваме клишета, като здравословно хранене и тн. Ние сме нормални хора и искаме нормална храна, това е. А най-добрия начин да си осигурим храна с най-високо качество, е като се научим как да се храним според сезона.

Защо да се храним според сезона?

Разбира се такъв тип хранене има и своите минуси като по-ограниченото меню например (основно през зимата и пролетта), но освен ако не сте бременна жена, или сте със специфични нужди, не би било толкова трудно да поддържате здравословно хранене и сезонно хранене едновременно. Още повече, че в доста аспекти те се припокриват.

Ако не искаш да ядеш пластмасови домати, не си ги купувай през зимата.

  1. Ядеш прясна храна.
  2. Спестяваш пари. Всички сме виждали черешите по 50 лева за килограм.
  3. Ядеш доста по-малко химикали. Общоизвестна тайна на производителите на плодове и зеленчуци, е че берат реколтата си преди пълното й узряване и довършват процеса по химичен път. Храненето според сезона намалява такива вероятности до нула.
  4. По-малко вредни емисии от транспортни средства. Когато си купувате продукт произведен на близо, за достигането му до вас е отнело малко разстояние, а от там по-малко бензин от камиони е бил изразходен.
  5. По-малко опаковки. В мнозинството от случаите, храната която пристига от далеч е опакована поне в две опаковки. Пазарувайки локално, ще намалим отделените отпадъци от домакинството.
  6. Подпомагаш местната икономика.  В това модерно време, възможностите да пазаруваме както искаме са по-големи и се намират много варианти за пазаруване директно от производителя.

Как да се храним според сезона?

За да знаем как да се храним през пролетта, първо трябва да знаем от какво има нужда нашия организъм през това време от годината за сме здрави. През пролетта трябва да наблягаме на храна с много витамини и минерали, за да възстановим загубите през зимата, когато не сме имали достъп до пресни плодове и зеленчуци.

Витамин B комплекс – зърнени култури, пилешко, банани, картофи, леща, чушки, яйца, мляко и млечни продукти, риба.Витамин C – цитруси, шипки, киви, зелени зеленчуци.
Витамин А – масло, сирене, мляко, извара, яйца, риба, тиква, моркови, чушки, ябълки.
Витамин D – сьомга, херинга, треска, яйца и млечни продукти.
Витамин E – зелени зеленчуци, яйца, мляко, растително масло, ядки, кълнове.
Витамин K – листни зелени зеленчуци, кисело мляко, жълтъци, тиква, домати, ягоди, моркови, рибено масло.
Витамин R (рутин) – манго, кайсии, лимони, портокали, шипки, череши, сини сливи, зелен чай.

Освен храна с високо съдържание на витамини, през пролетта трябва да възстановим и нормалните нива на минерали в организма.

Калций – млечни продукти, смокини, сушени плодове.
Желязо – месо, боб, спанак, черен дроб, жълтъци, сушени плодове, черен шоколад.
Йод – йодирана сол, морска храна.
Магнезий – банани, пълнозърнесто брашно, картофи, какао, пилешко месо.
Цинк – риба, сирене, говеждо и свинско месо.
Калий – цитруси, банани, зелени зеленчуци, слънчоглед.

Често задавани въпроси относно храненето според сезона

Защо храненето според сезона е важно?

Храненето според сезона е най-добрия начин да ядете свежа храна. Също така подпомагате природата.

Храненето според сезона по-здравословно ли е?

Пресните плодове и зеленчуци съдържат максимално количество от полезните си вещества и не са зрели изкуствено, което ги прави и по-здравословни.

Храненето според сезона спестява ли пари?

Плодовете и зеленчуците са най-евтини, когато има най-голямо предлагане, а най-голямо предлагане има, когато им е сезона. Следователно отговора е да, храненето според сезона ще ви спести пари.