Как да съхраняваме различната храна?

Знаем ли как да съхраняваме храната си?

Правилното съхранение на храната има много плюсове. Издържа свежа по-дълго, минимизираме вероятността за хранително отрявяне, помагаме на бюджета. Разбира се и това е още еддин начин да помагаме на природата. Защото правилното съхранение означава оптимална употреба, оето пък означава по-малко покупки. Знаем ли как да съхраняваме храната си за по-дълго? В тази статия ще се запознаем по-обстойно с храната си.

Безопасността на храните започва от хранителния магазин. За да предотвратите възможно разваляне на продуктите преди да сте ги занесли вкъщи използвайте следния трик- Първо изберете продукти като консерви, след това започнете със зеленчуци и плодове и накрая млечните и замразените продукти. Така чувствителните на температура храни ще прекарват по-малко време извън хладилника. В тази статия ще научим как да съхраняваме правилно различните видове храна.

Как да съхраняваме зеленчуци?

Кореноплодните зеленчуци като картофи и лук трябва да се съхраняват на хладно и сухо място като студена изба, или хладно помещение. Другите зеленчуци трябва да се съхраняват в хладилник. Зеленчуците също такамогат да бъдат замразени. Домашно замразените зеленчуци имат живот във фризера около 10-12 месеца.

Как да съхраняваме подправки?

За краткосрочно съхранение на свежи подправки отрежете 1 см. от стъблата и поставете подправките в буркан с вода. Покрийте листата с найлонов плик и съхранявайте в хладилник до 5 дни, като сменяте водата на всеки 2 дни. Ако не сте успели да освежите подправките навреме, можете да го направите като накиснете клонките в купа с ледена вода за няколко минути. Когато сте готови, изцедете добре водата от купата, увийте билките в хартиени кърпи и ги поставете в найлонов плик в хладилника. Те трябва да останат свежи до няколко часа.

Внимание: Не охлаждайте босилек, защото може да почернее.

Как да съхраняваме плодове?

Безопасно е да съхранявате плодовете при стайна температура. След узряване на плодовете те започват бързо да се развалят и плесенясват. Ако храните започнат да зреят и не ги използвате веднага, поставете узрелите плодове в хладилника. Много голямо значение за презряването на някои плодове играе роля изпускането на етилен. Етиленът е гас, който се отделя от някои плодове и подпомага по-бързото узряване, което пък води до разваляне на други плодове и зеленчуци. За да сте сигурни, че пресните плодове и зеленчуци ще издържат възможно по-дълго трябва да знаете, кои плодове отделят етилен и кои са чувствителни към него.

Етиленът и храната

В тази таблица са изброени различните плодове и зеленчуци и техния етиленов статус.

Етилен чувствителниЕтилен производителиЕтилен Не-чувствителни
ЯбълкиЯбълкиБоровинки
АспержиАвокадоЧереши
АвокадоБананиБоб
БананПъпешЧесън
БроколиКивиГрейпфрут
ПъпешПрасковиПортокал
Зелени зърнаКрушиАнанас
КраставицаЧушкиКартофи
ПатладжанДоматиМалини
ГроздеКайсииЯгоди
КивиЗрели бананиДомати
ЛимониСмокини
МаруляМанго
ЛаймНектарини
МангоПапая
ЛукМаракуя
ПрасковиРайска ябълка
ЧушкиСливи
КрушиСини сливи
ТиквичкиДюла
Сладки картофи
Диня
Неузрели банани
Зелен боб
Броколи
Зеле
Брюкселско зеле
Моркови
Карфиол
Зеленолистни
Бамя
Магданоз
Грах
Спанак

Как да съхраняваме месо?

Ако не използвате веднага, най-добре е да замразите месото, рибата и домашните птици след покупката. Ако съхранявате в хладилник, съхранявайте храните в оригиналната им опаковка и ги поставете в тави в долната част на хладилника. Това ще предотврати контакта на соковете от суровите меса с други пресни храни.

Как да съхраняваме млечни продукти?

Съхранявайте млечните продукти като масло, сирене, мляко, заквасена сметана и кисело мляко в най-студената част на хладилника. Вратата на хладилника, където често се съхраняват продукти като масло и яйца, всъщност не е най-студената част на хладилника. Маслото, сиренето и сметаната могат да бъдат замразени. Винаги размразявайте замразените млечни продукти в хладилника. Качеството на продуктите може да е различно след размразяване (например твърдите сирена са много ронливи, след като са замразени), но все пак трябва да са добри за готвене.

Как да съхраняваме замразени храни?

Замразените храни трябва да се съхраняват при температури под -18°C. Дръжте термометър във фризера си, за да ви помогне да следите температурата. За размразяване на замразени храни винаги размразявайте в хладилник, а не на стайна температура! Можете също да размразите в микровълновата, ако ще готвите храната веднага, или да размразите в мивка под студена течаща вода.

Как да съхраняваме сухи храни?

Храни, които стоят на рафт, като сухи продукти и консерви, трябва да се съхраняват на хладно и сухо място, като килера ви. След отваряне проверете етикетите, за да видите дали храната се нуждае от охлаждане. Някои консервирани продукти (като доматен сос например) ще трябва да бъдат прехвърлени в херметичен пластмасов, или стъклен контейнер след отваряне, за да не се разваля храната.

Източници: UnlockFood.ca