Направи си сам мартеници

Направи сам мартениците тази година. Защо ли? Защо не.

Традициите – казват, са хубаво нещо. Традициите дават корен на човека, някак тежест му придават- биха ги описали мнозина. А българите имат традиции за всички, и то какви традиции. Oт чудновати по-чудновати. Огън и лед се преплитат в традициите ни. Една такава традиция e традицията да посрещаме месец Март окичвайки себе си и хората, които обичаме с мартенички. Различни версии за появата на мартеници можем да намерим в мрежата. От романтичната история за любовта на Хан Аспарух, до древни истории за магичната сила на усукания бял и червен конец. Каквато и да е истината зад легендата, за появата на мартеницата, тя винаги ще бъде символ на пролетта и новото начало.

Как да си направим мартеници?

Само въображението е граница при изработването на мартеници и целия живот няма да ни стигне да обхванем всички видове. Забелязвали ли сте как с времето сякаш сме забравили, че мартениците трябва да се завържат за дърво, или да се сложат под камък и много от мартениците в търговската мрежа са изработени от изкуствени материали. Това ни поддтикна в нашето семейство сами да правим мартениците, които подаряваме на приятели и колеги. Все пак, друго си е да кажеш – „Аз и семейството ми направихме тази мартеница специално за теб“. Достатъчно видове мартеници са лесни за изработка и не изискват много пари, а и така знаеш, че подаряваш освен мартеница на любим човек, подаряваш и грижа на природата. В тази статия сме събрали 4 вида мартеници, които лесно ще изработите и сами. Направи си сам мартеници, лесно е, забавно е, а и подаръка ще бъде по-специален.

В тази статия сме подбрали идеи за мартеници, които да са само от естествени материали, и които да са лесни за изработване. Най-вероятно единствената инвестиция, която ще трябва да направите е закупуването на две кълба прежда от вълна, а от тях ще ви остане материал и за догодина. Моделите, които сме описали тук позволяват да се добавят украшения, но те също трябва да са от естествени материали.

Необходими материали за мартеници

Преди да се захванем с изработката на нашите мартеници е добре да се уверим, че имаме всичко необходимо. Какви материали са ни необходими за направата на тези мартенички?

 • Бяла и червена вълнена прежда средна дебелина на конеца
 • Ножици
 • Картон
 • Молив
 • Линия за измерване
 • Стиропор за поддръжка
 • Карфици

Направи си сам мартеници за ръката

Това е един от най-разпространените видове мартеници. Удобни са за носене, постоянно са с нас и разбира се, този вид мартеници позволяват да се накичим с десетки мартеници само на едната ръка (помня, като бяхме малки как гордо показвахме колко много мартеници сме получили).

Класическа мартеница за ръка

Това е най-лесната мартеница за ръка. Този вид матреници са подходящи за подарък на много хора, защото за около 5 мин. могат да се изработят над 10 мартеници.
Първо завързвате единия край на двата конеца. Хващате единия конец и в опънато състояние започвате да усуквате. Когато стане по-трудно да усуквате, значи е достатъчно. Закрепете с карфица усукания конец и повторете стъпката с другия. За да довършите, просто хванете мартеницата за възела и освободете другите краища. С ръка можете леко да поддръпнете докато усукването се разпредели на всякъде. Завържете и другия край и готово.

Мартеница за ръка от мекреме възли

Тази мартеница се изработва бавно, но възлите я правят изключително интересна. Времето за изработка е около 20 мин.

Вземете конец от двата цвята с дължина около 80 см. Завържете края и застопорете да не мърда докато работите. Разпределете цветовете по ред бяло, червено, бяло, червено. 4 конеца са достатъчни да изработите мартеница за ръка с дебелина около 0.5 см. След това започнете връзването от най-левия конец. Държейки конеца в дясно, направете възел, а след това още един. Сега конеца, който е бил най-в ляво вече е с едно място на дясно. Държейки конеца в негово дясно пак правим два последователни възела. Така докато свършат конците от дясно. Това е един ред. Повтаряме тази стъпка с всички конци като внимаваме да не им объркаме реда, или да направим само един възел. Продължаваме да правим редове докато достигнем желания размер на гривната. Понеже тази мартеница се прави от възли, няма нужда на края да връзвате конците заедно. Оставете опашка от двете страни достатъчна да се връзва лесно мартеницата.

Направи си сам Пижо и Пенда

Класическа мартеница Пижо и Пенда. Не можем да говорим за мартеници, ако не споменем тази класическа мартеница.

 1. Направете усукан конец от бялата и червената прежда с дължина около 50 см.
 2.  На картон с дължина 25 см. увийте от двата цвята по 20 пъти.
 3. С единия край на усукания конец завържете през средата белия цвят. Повторете с другия край на усукания конец и червената прежда. Трябва всеки от цветовете да е завързан в края на усукания конец.
 4. Започнете с Пенда, като отрежете 4 конеца от червената прежда. Опъвайки внимателно оформете главата като завържете червена прежда на мястото на шията. Главата трябва да влиза 3 пъти в тялото. На същото растояние от шията оформете талията с червена прежда като предварително извадите необходимото количество конци от двете страни за оформяне на ръцете. Малко по-ниско от нивото на талията оформете ръцете, отново с червена прежда.
 5.  Изрежете излишните конци и оформете долната част на полата на Пенда.
 6. Повторете стъпките при оформянето на Пижо като ползвате бяла прежда за оформянето на тялото. Накрая направете крака като разделите „полата“ на две равни части и завържете в долната част, така че да се образуват „стъпала“.

Направи си сам мартеница Помпон

Лично за мен това е една от най-забавните мартеници. Тя може и да се направи в различни размери. Малки мартенички помпони, например са чудесен вариант за носене на ревера. Ако ги направим по-големи ще можем да ги окачим на вратата, или на огледалото в колата например.

За да направите хубав и плътен помпон ще ви е необходимо друго парче картон с дължина според желания размер и достатъчно ширина да се намотае достатъчно количество прежда.

След като сте изрязали картона, намотавайте на него от единия цвят около 100 пъти. Внимателно извадете картона и вържете през средата с подготвения усукан конец. С помощта на остра ножица разрежете всички конци по средата. Оформете с ръка. Повторете стъпките и с другия цвят. ОфорНакрая направете панделка.

И така съвсем лежерно тази година ще подарим на близки и приятели мартенички, които сме изработили сами с пожелание за богата и щастлива година. И не забравяйте: когато видим щъркел, слагаме мартеницата под камък, а когато видим цъфнало дръвче я връзваме на някой клон.

Знаете ли, че: ако сложите мартеницата си под камък, можете да гадаете по него. Ако един месец след като сте сложили мартеницата, под камъка има мравки, годината ви ще е богата.

Има много начини да живеем по-природосъобразно, и идеите тип „Направи си сам“ са само един от тях.

Често задавани въпроси

От какви материали трябва да са направени мартениците?

По традиция (а и защото не замърсяват природата) мартениците се изработват от бяла и червена прежда, като допълнително могат да се украсяват с различни естествени материали.

Кога се свалят мартениците?

Мартениците се свалят когато видим щъркел, или цъфнало дръвче.