Как да почистим хладилника?

Почистване на хладилника, колко често трябва да го правим?

Хладилника е събирателно място за голяма част от семейните моменти. Та колко хладинкика не са облепени с рисунки, планове и семейни спомени? Не просто техника, а семеен албум. Обикновено един хладилник трябва да се почиства основно всеки 3-6 месеца. Почистване на хладилника, как да го направим бързо и лесно?

Подготовка

Започнете подготовката за почистване на хладилника си с изпразването му от храната. Извадете всички продукти от хладилника и по възможност сложете поне млечните продукти и месото в хладилна чанта. Някои хладилници се продават с блокове за охлаждане. Можете да ги сложите в торба и между тях да наредите продуктите. Изхвърлете всяка храна, която е с изтекъл срок на годност, и всякакви подозрително изглеждащи буркани.

Важно: Не забравайте да организирате почистването на хладилника в деня, в който има най-малко продукти в него.

Измиване на подвижните части

Извадете чекмеджетата и всички подвижни рафтове. Ако не знаете как да ги извадите, проверете ръководството за употреба. След това измийте добре рафтовете с препарат за миене на съдове и гореща вода, или ги пуснете в съдомиялната машина. Почистете мястото, където се хлъзгат подвижните части с помощта на клечка за зъби.

Използвайте клечка за зъби, за да отстраните остатъците от храна, които са се събрали в съединението между повърхността на рафта и рамката на рафта. Изплакнете рафтовете с чиста вода, след което ги оставете да изсъхнат естествено върху отцедника или подсушете с чиста кърпа и ги поставете на една страна, ако отцедникът ви не е достатъчно голям.

Внимание: Ако подвижните части са от стъкло, първо ги оставете малко на стайна темература за да не се спукат от горещата вода.

Почистване на вътрешната част на хладилника

Сега насочете вниманието си към вътрешността на самия хладилник. Избягвайте да използвате гореща вода в този момент; може да повиши температурата на хладилника и това ще забави колко бързо можете да върнете бързо развалящата се храна. Вместо това, пригответе разтвор на Milton Sterilizing Fluid със студена вода и използвайте това, за да избършете вътрешността.

Обърнете специално внимание на жлебовете отстрани на вътрешността на хладилника, където са разположени рафтовете, тъй като те могат да бъдат пълни с мръсотия. Памучната клечки за уши са удобни за тази цел. Клечките за уши са полезни и за трудно достъпни места, като отвора законденз отзад, който лесно може да се запуши. Подсушете добре вътрешността на хладилника с хартиени кърпи, или чиста кърпа.

Почистване на външната част на хладилника

Не пренебрегвайте външната част хладилника, като дръжката и вратата, където микробите могат да се натрупват при чест контакт с ръцете. Ако имате хладилник с фризер в долната част, използвайте дюзата за цепнатини на вашата прахосмукачка, за да премахнете трохите, които са се събрали в гънките на уплътнението на вратата. Като алтернатива, използвайте твърда четка за измиване, за да ги изместите.

Прокарайте ъгъла на влажна ленена, или памучна кърпа да почистите уплътненията на вратите на вашия хладилник  и използвайте нов ъгъл на кърпата, за да подсушите уплътнението на вратата след това.

Довършителни дейности

Върнете сухите рафтове и чекмеджета. Ако имате термометър за хладилник, изчакайте, докато температурата в хладилника падне до 5°C или по-ниска, преди да върнете храната във вашия хладилник. Ако вашият хладилник има функция за бързо охлаждане, използвайте я, за да ускорите процеса на охлаждане. Можете да постелите в чекмеджата кухненска хартия. Така по-лесно ще почистите следващия път. Можете да поддържате свеж хладилника си като просто поставите вътре чаша със сода за хляб.

Често задавани въпроси

Колко често трябва да почиствам хладилника?

Хладилникът трябва де се почиства основно на всеки 3 – 6 месеца.

С какви препарати мога да почиствам хладилника?

За да сте сигурни, че няма да повредите хладилника си, за почистването му използвайте само обикновен препарат за съдове.

Източници: goodhousekeeping.com