Как да отглеждаме овощни дървета?

Как да отглеждаме нашите овошки, така че да са здрави и да дават обилна реколта?

Овощните дървета освен, че дават вкусна и здравословна храна, са и страхотно допълнение към вашата градина. За разлика от останалите култури обаче, овошните дървета ще растат в продължение на много години, за това е важно да си изберете овошки, които вашето семейство харесва и такива, които не биха пречили на останалите растения. Отглеждането на овощни дръвчета изисква повече знания и умения и за това, ако сте начинаещи е препоръчително да започнете своята първа овощна градина с дървета, които не изискват специални грижи. Трябва да се съобразите и с пространството, с което разполага вашата градина, както и с почвата. Как да си отгледаме собствени овощни дървета като начинаещи градинари? Първо нека си изберем, кое овощно дръвче харесва цялото семейство (да не се чудите какво да правите с продукцията накрая).

Овощни дървета за начинаещи – избор на дръвче

За да сте сигурни, че дръвчето, което смятате да засадите в градината ще се развие добре трябва да се съобразите с някои неща като:

  • Размера, който ще достигне дръвчето когато порасне
  • Устойчивостта към болести
  • Достъп до слънчева светлина
  • Качества на почвата.

Сортове овощни дървета лесни за отглеждане от начинаещи градинари

Овошките са подходящи за малки и средни пространства и цъфтят обилно, което ги прави и желани за оформяне на красиви градини.

Вишна

Вишната е култивирано растение. Видовете вишни се разделят на две основни групи – морели и аморели. Плодовете на морелите имат кисел вкус и са ярко червени, докато аморелите са слабо кисели и са по-бледи. Дръвчето вишна е подходящ избор за начинаещи градинари защото се отглежда сравнително лесно. Тя е умерено светлолюбива и студоустойчива, издръжлива е на засушаване, преовлажняване и дръвчетата се самоопрашват. Дървото израства 3 до 4 метра.

Кайсия

Кайсията е може би най-трудната за отглеждане овошка. Причините за това са ранния цъфтеж, както и краткият срок на зреене. Кайсиевите сортове зреят от края на юни до края на юли. Кайсията се самоопрашва.

Праскова

Прасковата е светло и топлолюбиво расатение. Образува голяма корона и достига височина 4-7 м. Прасковите са и едни от най-светлолюбивите овощни дървета, за това ако сте решили да си засадите именно праскова, трябва да и осигурите пространство. Трябва да се отбележи и че прасковите не са издръжливи на студ. Прасковата дава първите си плодове на втората година.

Череша

Това е най-разпространеното овощно дърво в България. Черешата е взискателна към температурата и светлината. Склонна е към измръзване и претопляне. Дървото израства високо, което изисква повече пространство. Подходяща почва за черешовото дръвче е леката и пропусклива.

Ябълка

Ябълката е една от най-студоустойчивите овощни култури и понася студове до –30°С. Тя е особено взискателна към количеството на валежите, които у нас обикновено са недостатъчни през юли, август и отчасти – септември. Размерите на ябълковите дървета, със семенна подложка образуват големи по размери корони. Когато подложката е слабо растяща дърветата остават с малки размери (до 2 – 3,00 метра височина) и имат кратък живот – до 20 – 25 години. Силно растящите дървета встъпват в плододаване на 5 – 7 година след засаждането, а слабо растящите на втората година.

Круша

Крушата е силно растящ овощен вид и присаден на семенна подложка може да развие корона до 15 и повече метра височина.
Дълголетието и достига до 40-60 г, а в някои случаи – до 80-100 г. Издържа на температури до -30 градуса.

Грижи за овощни дървета за начинаещи

За да се радваме на здрави дървета о обилна продукция от нашите овошки трябва да полагаме известни грижи за тях.

Овощни дървета за начинаещи – почва

Почвата е от изключителна важност. Професионалните градинари съветват да съобразим растенията, които смятаме да посадим с почвата, а не обратно. Какво трябва да имаме в предвид са текстурата на почвата, отводняването, структурата, плодородието и pH (киселинността). Променянето на киселинноста на почвата става трудно за това трябва да изберете овошки, които са подходящи за такава почва. Можете да подобрите качествата на почвата като добавите органични торове, компост, или оборски тор. Повечето плодови дървета предпочитат леко киселинна среда, но ще толерират неутрална или леко алкална почва.

Овощни дървета за начинаещи – засаждане

Засаждането на нови фиданки може да се извършва в два периода от годината. Първият е през ноември-декември най-късно до 15 дни от началото на зимните студове. Посадено в този период, дръвчето има време до пролетта да възстанови кореновата си система, почвата да слегне около корените, като растежът на дръвчето започва своевременно през пролетта. Вторият удобен момент за засаждане на овошка е през март. Ако решите да засадите новото си плодно дръвче в този период, трябва да подготвите всичко още от есента. Как се засаждат овошки? Първо трябва да се изкопае яма с размери 80/80/80 см. За да потпомогнем захващането на фиданката е добре да подхраним почвата. След това трябва да изчистим дръвчето от счупени, болни и наранени клони. След като вече сме засадили овошката е добре да и дадем опора, като забием подпорен кол на разтояние 10/15 см. от дръвчето и го вържем достатъчно хлабаво за да не нараним фиданката.

Овощни дървета за начинаещи – мулчиране

Какво е мулч? Мулчът е слой материал поставен върху почвата около растението. Това се прави с цел да подобрим качествата на почвата, като и помагаме да запази за по-дълго влагата и топлината в нея. Освен това мулчирането може да предпази растенията от вредители, да намали плевелите и да подхрани почвата. Мулчът може да бъде от дървесна кора, хартия и зелени отпадъци. С времето ще започне да гние и така ще подхранва почвата. Мълчът е биоразградим, което означава, че трябва да се подменя всяка година. Най-удачния момент да положите мулч къ вашите дръвчета е от средата до края на пролетта и есента защото почвата ще е влажна и топла.

Овощни дървета за начинаещи – поливане

Правилното поливане на новите фиданки също е много важно. При новозасадено дръвче то трябва да се полива редовно, като разпределяте водата равномерно за да се просмуче в почата. Когато поливате обърнете внимание дали водата се абсорбира от почвата, или остава по повърхността. Младите дръвчета се нуждаят от достатъчно вода през първата си година защото още не са развили добра коренова система. След това особено ако сте положили мулч няма нужда да поливате изобщо.

Овощни дървета за начинаещи – подрязване

Подрязването на дръвчетата се извършва с цел да подобрим достъпа на светлина в короната на дръвчето. Премахват се излишни и неправилно растящи клони, които пречат на светлината да проникне по-навътреРезитба се прави с цел просветляване на короната на дръвчетата, като се премахват силно растящите вертикални клони, сгъстяващи вътрешността на короната. Подходящото време за подрязване е, или пролетното подрязване през март и зимно подрязване след края на зимните студове като зимната резитба се извършва по-често.

Често задавани въпроси за овощни дървета

Кога е най-подходящото време за засаждане на овощни дървета?

Засаждането на нови дръвчета се извършва в два периода от годината. Пролетното засаждане се извършва през Март, а зимното през Ноември-Декември.

Кое овощно дръвче е лесно за отглеждане?

Дървото вишна е най-лесното овощно дръвче за отглеждане защото не изисква много светлина и топлина, освен това е издръжлива към пресушаване и преполилване.