Отглеждане на подправки в домашни условия.

Как да си отглеждаме любимите подправки в у дома.

Искате да си отглеждате подправки в домашни условия, но не знаете как? Чувството да ядеш собствено производство е неописуемо. А най-лесни за отглеждане в градска среда са подправките, защото не заемат много място. Нека първо да си поговорим за подправките, които най-често използваме. Най-разпространените подправки в България са магданоз, копър, джоджен и чубрица. Те са и едни от най-лесните за отглеждане подправки. Имайте в предвид, че растенията в саксия се нуждаят от по-често наторяване. Подправките общо според продължителността на живот се делят на едногодишни и многогодишни, тоест някои от тях трябва да пресаждаме всяка година. Да видим, кои подправки можем лесно да отглеждаме в саксия?

Как да си отглеждаме магданоз, една от любимите ни подправки?

Магданозът освен, че е двугодишно растение, той ни е и от любимите подправки, които да отглеждаме в домашни условия, защото го слагаме на всичко (почти). Засаждат се от семена в голяма и плитка саксия, като задължително преди да се засадят  трябва да престоят в топла вода за денонощие. Покълват за 3 до 6 седмици. На магданозът не му трябва много слънце, но обича влага. Засажда се в саксия с дренаж и семената се слагат на дълбочина около 2 до 3 см и се поливат с пулверизатор. Подходяща подправка за супи, яхнии, салати, месни и зеленчукови гозби слага се на готово ястие.

Как да си отглеждаме копър, една от най-разпространените подправки?

Копърът е едногодишно растение. Той съще е от типа подправки, които лесно ще отглеждаме у дома. Той се засажда от семена и понася ниски температури. По време на разтежа копъра се нуждае от повече вода. Обича светлината почва за стайни растения с дренаж на дъното. Слага се на готово ястие. Подходящ за овкусяване на таратор, супи, зелени салати, извара, сирене, риба, сосове, варено овнешко или говеждо месо, картофи.

Как да си отглеждаме джоджен?

Джодженът е многогодишно растение. В домашни условия джоджен се засажда от коренче или от семена в средна големина саксия и нормална почва. Обича влага и светлина. Нужно е редовно да се подрязва. Използва се при приготвянето на боб, месни и безмесни консерви, яхнии, агнешко, овче и шилешко месо, задушени меса, варено свинско и телешко

Как да си отглеждаме чубрица?

Чубрицата е многогодишно растение. В домашни условия трябва да се засажда се в голяма саксия с дренаж. Обича светлина. Лека почва от магазина. Дъното на саксията се покрива с 8 до 10 см. пръст, слагат се семената и се покриват с 5 см пръст. Трябва да се разсадят на разстояние 20 см едно от друго. Тя е една от подправките, която е по-ароматна изсушена. Трябва да се обере преди цъфтежа. Пресни листа се късат сутрин. Подходяща е за тежки меса, варива, кайма, постни ястия.

Как да си отглеждаме розмарин?

Розмаринът е многогодишно растение. Той е изключително издръжлив, и лесен за отглеждане в домашни условия. Засажда се през Август от резници, трудно покълнва от семена. Необходима му е само достатъчно светлина и топлина, няма нужда от много влага. Чакъл и едра почва за саксията. Розмаринът има антиоксидантни, противогъбични и антисептични свойства. Подходящ е за пилешко, риба, зеленчукови салати, агнешко, телешко, ястия с картофи, заешко, гъбени супи. Слага се накрая в ястието. По възможност стрък, който после да се извади.
Внимание: по време на цъфтеж привлича пчели., Издържа на температури до -5 градуса. Не се комбинира с босилек, магданоз и естрагон защото ще надделее. Розмарина и дафиновия лист се самоизключват.

Как да си отглеждаме мащерка?

Мащерката е многогодишно растение. Засажда се от семена в средна големина саксия с диаметър до 15 см. Обича светлина. Подгответе саксията като сложите камъчета на дъното и покриете с почва в съотношение 1 към 3 речен пясък. Семената се посипват на повърхността и се покриват с около 5 милиметра почва. Заради етеричните й масла, машерката трябва да се сложи по средата на готвенето. Подходяща е за боб, зеленчукови салати, яйца, свинско, дивеч, паста, риба.

Как да си отглеждаме босилек?

Босилекът е едногодишно растение.  Трябва му топлина около 20/30 градуса, вода и светлина, влажна и плодородна почва по възможност специална почва от магазин. Засажда се от семена в средна големина саксия със 10/15 сантиметра дълбочина. Поставена на перваза саксията с босилек отблъсква насекоми. Подходящ е за пици, печени птичи и говежди меса, ястия с риба и яйца, зеленчукови ястия, говеждо и дивечово месо, картофени и зелеви ястия. Слага се в последната минута.

Внимание: Етеричните масла в босилека могат да са противоказни за: бременни и кърмачки, хора с епилепсия, хора с сърдечносъдови заболявания и други, а листата на растението съдържат живак.

Как да си отглеждаме риган?

Риганът е многогодишно растение. Той е може би най-лесната за отглеждане в домашни условия подправка. За целта ви е необходима саксия 5/10 литра на дъното дребни камъчета тънък слой пръст от 40% пясък на 60%пръст слагат се семената и се покриват с останалото количество до ⅔ от саксията. Трябва му светлина и вода издържа на студ. Използва се за направата на паста пица, доматени сосове, месо на скара.

Как да си отглеждаме мента?

Ментата е многогодишно растение. Засява се в широка, но не дълбока саксия с дренаж, за да не се задушат корените. Докато поникне трябва да е добре напоявана и на топло и светло. Идеална е за плодови салати, конфитюри, сладоледи. Комбинира се много успешно с агнешко и пилешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати и зелен боб.

Как да си отглеждаме дафинов лист?

Дафиновия лист е многогодишно растение и се засажда от резници през пролетта. Той е царя на подправки, които можем да отглеждаме у дома. Израства висок и типично по царски е адски претенциозен. Запълнете саксията до 4 см преди върха и допълнете с пясък. Сложете резницата на дълбочина 3.5 см точно преди корените да достигнат почвата. Сложете широк съд с вода за висока влажност на въздуха. Имайте предвид, че е дърво и достига размери до 12 метра. Необходима му е глинесто-градинска почва смесена с торф и пясък, наторява се със слаб азотен тор от пролетта до есента. Обича светлина и влага. Образува корени за около месец и половина,когато се захване добре и достигне височина 12/13 см върха му се отрязва за да се разклони Премествайте в по-голям съд на всеки 3 години с увеличаване на диаметъра на саксията в диаметъра 4 см.
При всяко пресаждане добавяйте 5/10 гр. Добавена гасена вар в почвата ще намали киселинността. Дафиновия лист се добавя на готово ястие. Подходящ е за говеждо месо, риба, дивеч. туршии, Комбинира се най-добре с чесън, лук, оцет, хвойна, бахар и вино.

Често задавани въпроси

Какви подправки мога да отглеждам в саксия?

В саксия могат да се отглеждат всякакви подправки (трябва да имитирате естествената им среда). Единствено трябва да се знаят нуждите на определеното растение, което искате да отглеждате като: големина на саксията и достъпа до светлина, влага и температура.

Как да засадя подправка в саксия?

Някои подправки се засаждат от семена като копър, магданос, мащерка и др. Други подправки като дафиновия лист се засаждат от резници.

Колко често се наторяват подправки в саксия?

При засаждане с почва от магазина, не е нужно да подхранвате допълнително 6 месеца. След този период, подхранвайте на 2 седмици със суха тор и веднъж седмично с течна (която е  разредена 1/1000), или според описанието на опаковката (ако използвате тор от магазина).