Отглеждане на подправки в домашни условия.

Как да си отглеждаме любимите подправки в у дома.

Искате да си отглеждате подправки в домашни условия, но не знаете как? Чувството да ядеш собствено производство е неописуемо. А най-лесни за отглеждане в градска среда са подправките, защото не заемат много място. Нека първо да си поговорим за подправките, които най-често използваме. Най-разпространените подправки в България са магданоз, копър, джоджен и чубрица. Те са и едни от най-лесните за отглеждане подправки. Имайте в предвид, че растенията в саксия се нуждаят от по-често наторяване. Подправките общо според продължителността на живот се делят на едногодишни и многогодишни, тоест някои от тях трябва да пресаждаме всяка година. Да видим, кои подправки можем лесно да отглеждаме в саксия?

Как да си отглеждаме магданоз, една от любимите ни подправки?

Магданозът освен, че е двугодишно растение, той ни е и от любимите подправки, които да отглеждаме в домашни условия, защото го слагаме на всичко (почти). Засаждат се от семена в голяма и плитка саксия, като задължително преди да се засадят  трябва да престоят в топла вода за денонощие. Покълват за 3 до 6 седмици. На магданозът не му трябва много слънце, но обича влага. Засажда се в саксия с дренаж и семената се слагат на дълбочина около 2 до 3 см и се поливат с пулверизатор. Магданозът е подходяща подправка за различни видове супи, яхнии, салати, месни и зеленчукови гозби. Свежият магданоз се слага на готово ястие.

Как да си отглеждаме копър, една от най-разпространените подправки?

Копърът е едногодишно растение. Той съще е от типа подправки, които лесно ще отглеждаме у дома. Той се засажда от семена и понася ниски температури. По време на разтежа копъра се нуждае от повече вода. Обича светлината почва за стайни растения с дренаж на дъното. Слага се на готово ястие. Копърът е подходяща подправка за овкусяване на таратор, супи, зелени салати, извара, сирене, риба, сосове, варено овнешко или говеждо месо, картофи.

Как да си отглеждаме джоджен?

Джодженът е многогодишно растение. В домашни условия джоджен се засажда от коренче или от семена в средна големина саксия и нормална почва. Обича влага и светлина. Нужно е редовно да се подрязва. Джодженът е идеална подправка при приготвянето на боб, месни и безмесни консерви, яхнии, агнешко, овче и шилешко месо, задушени меса, варено свинско и телешко

Как да си отглеждаме чубрица?

Чубрицата е многогодишно растение. В домашни условия трябва да се засажда се в голяма саксия с дренаж. Обича светлина. Лека почва от магазина. Дъното на саксията се покрива с 8 до 10 см. пръст, слагат се семената и се покриват с 5 см пръст. Трябва да се разсадят на разстояние 20 см едно от друго. Тя е една от подправките, която е по-ароматна изсушена. Трябва да се обере преди цъфтежа. Пресни листа се късат сутрин. Подходяща е за тежки меса, варива, кайма, постни ястия.

Как да си отглеждаме розмарин?

Розмаринът е многогодишно растение. Той е изключително издръжлив, и лесен за отглеждане в домашни условия. Засажда се през Август от резници, трудно покълнва от семена. Необходима му е само достатъчно светлина и топлина, няма нужда от много влага. Чакъл и едра почва за саксията. Розмаринът има антиоксидантни, противогъбични и антисептични свойства. Подходящ е за пилешко, риба, зеленчукови салати, агнешко, телешко, ястия с картофи, заешко, гъбени супи. Слага се накрая в ястието. По възможност стрък, който после да се извади.
Внимание: по време на цъфтеж привлича пчели., Издържа на температури до -5 градуса. Не се комбинира с босилек, магданоз и естрагон защото ще надделее. Розмарина и дафиновия лист се самоизключват.

Как да си отглеждаме мащерка?

Мащерката е многогодишно растение. Засажда се от семена в средна големина саксия с диаметър до 15 см. Обича светлина. Подгответе саксията като сложите камъчета на дъното и покриете с почва в съотношение 1 към 3 речен пясък. Семената се посипват на повърхността и се покриват с около 5 милиметра почва. Заради етеричните й масла, машерката трябва да се сложи по средата на готвенето. Подходяща е за боб, зеленчукови салати, яйца, свинско, дивеч, паста, риба.

Как да си отглеждаме босилек?

Босилекът е едногодишно растение.  Трябва му топлина около 20/30 градуса, вода и светлина, влажна и плодородна почва по възможност специална почва от магазин. Засажда се от семена в средна големина саксия със 10/15 сантиметра дълбочина. Поставена на перваза саксията с босилек отблъсква насекоми. Подходящ е за пици, печени птичи и говежди меса, ястия с риба и яйца, зеленчукови ястия, говеждо и дивечово месо, картофени и зелеви ястия. Слага се в последната минута.

Внимание: Етеричните масла в босилека могат да са противоказни за: бременни и кърмачки, хора с епилепсия, хора с сърдечносъдови заболявания и други, а листата на растението съдържат живак.

Как да си отглеждаме риган?

Риганът е многогодишно растение. Той е може би най-лесната за отглеждане в домашни условия подправка. За целта ви е необходима саксия 5/10 литра на дъното дребни камъчета тънък слой пръст от 40% пясък на 60%пръст слагат се семената и се покриват с останалото количество до ⅔ от саксията. Трябва му светлина и вода издържа на студ. Използва се за направата на паста пица, доматени сосове, месо на скара.

Как да си отглеждаме мента?

Ментата е многогодишно растение. Засява се в широка, но не дълбока саксия с дренаж, за да не се задушат корените. Докато поникне трябва да е добре напоявана и на топло и светло. Идеална е за плодови салати, конфитюри, сладоледи. Комбинира се много успешно с агнешко и пилешко месо, риба, картофи, морски деликатеси, яйца, зелени салати и зелен боб.

Как да си отглеждаме дафинов лист?

Дафиновия лист е многогодишно растение и се засажда от резници през пролетта. Той е царя на подправки, които можем да отглеждаме у дома. Израства висок и типично по царски е адски претенциозен. Запълнете саксията до 4 см преди върха и допълнете с пясък. Сложете резницата на дълбочина 3.5 см точно преди корените да достигнат почвата. Сложете широк съд с вода за висока влажност на въздуха. Имайте предвид, че е дърво и достига размери до 12 метра. Необходима му е глинесто-градинска почва смесена с торф и пясък, наторява се със слаб азотен тор от пролетта до есента. Обича светлина и влага. Образува корени за около месец и половина,когато се захване добре и достигне височина 12/13 см върха му се отрязва за да се разклони Премествайте в по-голям съд на всеки 3 години с увеличаване на диаметъра на саксията в диаметъра 4 см.
При всяко пресаждане добавяйте 5/10 гр. Добавена гасена вар в почвата ще намали киселинността. Дафиновия лист се добавя на готово ястие. Подходящ е за говеждо месо, риба, дивеч. туршии, Комбинира се най-добре с чесън, лук, оцет, хвойна, бахар и вино.

Често задавани въпроси

Какви подправки мога да отглеждам в саксия?

В саксия могат да се отглеждат всякакви подправки (трябва да имитирате естествената им среда). Единствено трябва да се знаят нуждите на определеното растение, което искате да отглеждате като: големина на саксията и достъпа до светлина, влага и температура.

Как да засадя подправка в саксия?

Някои подправки се засаждат от семена като копър, магданос, мащерка и др. Други подправки като дафиновия лист се засаждат от резници.

Колко често се наторяват подправки в саксия?

При засаждане с почва от магазина, не е нужно да подхранвате допълнително 6 месеца. След този период, подхранвайте на 2 седмици със суха тор и веднъж седмично с течна (която е  разредена 1/1000), или според описанието на опаковката (ако използвате тор от магазина).