Как се отглеждат рози мр. Линкълн

Как се отглежда една от най-красивите представителки на розите мр. Линкълн?

Позволете да ви запознаем с един от най-красивите представители на чаените рози – Мистър Линкълн. Тези рози красят градините по света с огромните си кървавочервени цветове (около 12 см в диаметър и с до 40 венчелистчета) и невреоятен дамасцена аромат. Те са толкова пищни, че собствениците на такива рози най-често ги поставят близо до входа, или прозореца именно заради невероятния им аромат и цвят. Розите мр. Линкълн са и далеч по-толерантни към промените в топлината от много други сортове и те ще бъдат добър избор за първи опит в отглеждането на тези невероятни цветя.

Начини на засаждане на рози Мистър Линкълн

Начинът, по който засаждате вашите рози, зависи от това как сте ги закупили. Ако сте ги поръчали от онлайн разсадник, най-вероятно сте ги получили като корен. Ако ги намерите на местно ниво, тогава те вероятно вече са засадени в саксия. За да осигурите всичко необходимо за вашето растение , си осигурете органичен компост, който ще даде необходимите вещества, от които се нуждае вашия розов храст. Когато изкопаете дупката си, вземете почвата и я смесете с компоста в съотношение 2 части пръст към 1 част компост.

Засаждане на рози Мистър Линкълн от корени

Ако вашите рози Мистър Линкълн са дошли като корен, ще трябва да изкопаете дупката достатъчно широко, така че всички корени да се поберат естествено, без да ги насилвате в дупката. Трябва да изкопаете дупката достатъчно дълбоко, за да можете да натрупате малко пръст в центъра и да задържите пъпката на около 3, 4 см. под повърхността на почвата, след като дупката бъде запълнена.

Пресаждане на рози Мистър Линкълн от саксия

Ако сте получили вашите рози Мистър Линкълн в контейнери, изкопайте дупка с приблизително два пъти диаметъра на контейнера и също толкова дълбока. Това ви дава достатъчно място за добавяне на новата почвена смес, като същевременно запазвате текущата дълбочина на пъпката, както е в контейнера. След като вашите рози мр. Линкълн са поставени на място, запълнете дупката наполовина, полейте обилно и допълнете с останалата почвена смес.

Общи грижи за рози Мистър Линкълн

Този сорт рози цъфти поне два пъти годишно, от което се разбира, че слънчевата светлина е жизненоважна за дългосрочния успех в отглеждането на този храст. Розите ви ще се чувстват най-добре на място, където да получават пряка слънчева светлина всеки ден, минимум от 6 до 8 часа. Грижата за рози Мистър Линкълн е доста лесна, тъй като този сорт е доста устойчив. Розите се наторяват веднъж в началото на пролетта, когато се образуват пъпките, и веднъж през лятото. Уверете се, че вашите рози мр. Линкълн получават достатъчно вода. Добро правило е да се извършва едно обилно поливане всяка седмица

Подрязване

Подрязването на вашите рози Мистър Линкълн е лесно. Започнете, като премахнете всички изсъхнали, болни, или обезцветени стебла. След това можете да разредиде храста като премахнете припокриващите се се клони, защото ще се състезават за светлина. Можете да премахнете всички издънки, които са се образували от основата на растението. Премахнете тези, като ги издърпате надолу и ги откъснете. Отрязването им с ножици само насърчава формирането на нови. И накрая, намалете останалите основни стебла с около една трета от текущата им височина и дайте на розите си свеж слой мулч около основата.

Често задавани въпроси за рози мр. Линкълн

Как се засаждат рози мр. Линкълн?

Растенията в саксия се засяват в дупка два пъти размера и дълбочината на саксията. Растенията от корен се засяват в дупка достатъчно дълбока и широка да не притеснява корените.

Как се подрязват рози мр. Линкълн?

Рози мр. Линкълн се подрязват, като се отстраняват всички болни, или излишни клони и се намали дължината на основните стебла с 1/3.

Колко често се поливат рози мр. Линкълн?

Обилно напояване веднъж седмично е напълно достатъчно за розите мр. Линкълн.

Източници: 1001 landscaping ideas.com