Почисти сам петната от червено вино

Как лесно и бързо да почистим петна от червено вино у дома?

В тази статия сме събрали интересни предложения за това как правилно можем да почистим петна от червено вино. Преди да се заемем да чистим петното от червено вино, е добре да знаем някои неща за да не съсипем любимата си дреха например. Нека започнем с това, че от гледна точка на произхода им, петната се делят на органични и неорганични и на мазни и немазни. В частност, петната от вино са на водна основа. Важно правило за всички видове петна е да реагирате колкото може по-бързо. Веднъж изсъхнало, петното от вино например се премахва много по-трудно. Другото важно правило е да съобразите съставките, които ще използвате с характеристиките на плата, който ще третирате. Улеснете живота си с тези лесни рецепти за почистване, за да имате време за друго.

Как да почистим петна от червено вино по дрехи и текстил?

Дрехите и лекия текстил трябва да се третират внимателно. Няколко съвета преди да започнете с почистването на петната от червено вино.

  1. Никога не прилагайте сила и не търкайте, може да повредите тъканта.
  2. Спазвайте правилото: вряла вода се използва за изсъхнали петна и студена вода за мокри петна от червено вино. Какъвто и метод да изберете за почистване на петното не забравяйте първо да попиете колкото можете от влагата преди третиране.

1. Почистване на петна от червено вино със спрей за коса.

Това е най-лесния начин да се отървете от петната от червено вино по вашите тъкани.

Начин на употреба: напръскайте петното обилно със спрей и пуснете материята в пералнята на най-високата възможна температура.

2. Почистване на петно от червено вино със сол

Начин на употреба: на все още мокрото петно посипете щедро със сол, изчакайте малко да абсорбира и полейте със вряла вода. Ако не сте доволни от резултата повторете със сол няколко пъти. Изперете в пералнята на нормален режим.

3. Почистване на петно от червено вино с мляко

Начин на употреба: покрийте петното с мляко и изчакайте няколко минути, след което попийте излишната влага с бяла кърпа и изперете в пералнята.

4. Почистване на петна от червено вино с бяло вино

Начин на употреба: залейте петното от червено вино с бяло вино (да, правилно прочетохте) и оставете за няколко минути да се накисне. След това залейте петното с препарат за съдове и пуснете в пералнята на висока температура.

Как да почистим петна от червено вино по мебели, килими и груб текстил?

Обемистите мебели и килими са по-трудни за третиране заради размера им и невъзможността да ги пъхнем в пералнята. Те се нуждаят и от време да изсъхнат.

Почистване на петна от червено вино по бели повърхности

Внимание: сода и лимон се ползват само за бели повърхности защото могат да обезцветят тъканта.

1. Почистване със сода

Съставки:

  • Сода бикарбонат 1 част
  • Вода 3 части

Начин на употреба: направете паста и нанесете обилно върху петното. Изчакайте час, след което почистете внимателно.

2. Почистване с кислородна вода

Внимание: кислородната вода избелва тъканите.

Съставки:

  • Кислородна вода 3% 2 части
  • Течен препарат за съдове 1 част.

Начин на употреба: напръскайте хубаво с получената смес и четкайте внимателно. След това изплакнете добре и оставете тъканта да изсъхне на слънце. Имайте в предвид, че кислородната вода избелва, затова третирайте с нея само бели материи.

Как да почистим петна от червено вино по цветни повърхности?

При третирането на цветни тъкани е от изключителна важност да работим деликатно и винаги да проверяваме предварително материялите, с които работим за да не повредим цвета на третираната материя.

1. Почистване със Сол

Начин на употреба: нанесете обилно сол върху цялото петно, изчакайте да изсъхне и я отстранете с прахосмукачка или четка.При необходимост повторете до достигане на желания резултат.

2. Почистване с газирана вода

Начин на употреба: полейте обилно петното, изчакайте няколко минути и попийте излишната влага с чиста кърпа.

И бонус рецепта за домашен екологично чист препарат за премахване на петна от бели тъкани.

Домашен препарат за почистване на петна

Съставки:

  • Кислородна вода 250 милилитра
  • Препарат за съдове няколко капки
  • 3 супени лъжици сода бикарбонат

Начин на употреба: смесете съставките и използвайте в бутилка с пулверизатор за лесна употреба.

Изпробвайте тези малки хитринки и се насладете на съвършено чист дом без излишно харчене и нерви. Петната от червено вино вече няма да ни тревожат, остава само да си сипем от любимото мерло.

Често задавани въпроси

Мога ли да почистя петно от червено вино с бяло?

Бялото вино почиства петната от червено вино. Просто трябва да се накисне добре.

Мога ли да почистя старо петно от червено вино?

Засъхналите петна се отстраняват по-трудно от свежите такива, но не е невъзможно да се почисти. Все пак препоръчваме да третирате петната, докато са все още пресни.