Направи си сам препарат за тапицерията

Научи как с домашни средства можеш да си направиш препарат за почистване на различните видове тапицерии.

Много голяма част от стила на хола в едно жилище е дивана. Това е една мебел в нашия дом, която е центъра на семейния живот. Накачулените деца, които не искат да си лягат. Мечтаната дестинация в края на работния ден. Дивана не е просто мебел, той е нашето обещание за почивка и семейни моменти. А за да можем да се наслаждаваме на удобството му за по-дълго, трябва да знаем как правилно да се грижим за него. Понеже сме еко ентусиасти, ние събрахме няколко рецепти за препарати за тапицерия, с които да върнем блясъка на нашите тапицерии. Какви други препарати можете да си направите у дома, вижте тук.

Видове тапицерии според начина им на почистване

За да знаем, какви вещества и материали можем да използваме за почистването на нашата тапицерия, първо трябва да определим от какъв материал е тя.
На повечето тапицерии, независимо дали са за мебели, или седалки на колата, има  етикет с вида на материала и начините на поддръжка. В зависимост от начините на почистване можем да ги разделим на:

 1. Тапицерии, които могат да се почистват с препарати на водна основа. На някои етикети тези тапицерии са обозначени с – W.
 2. Тапицерии, които могат да се почистват само със сухо почистване. На някои етикети са обозначени с – S.
 3. Тапицерии, които могат да се почистват с препарати на водна основа и за сухо почистване. На някои етикети са обозначени с – W, S.
 4. Тапицерии, които могат не да се почистват с препарати (такива тапицерии съветваме да ги почисва професионалист). На някои етикети са обозначени с X.

Ако не откривате етикет на вашата тапицерия, можете да опитате на скрито място как материята ще реагира на вашия препарат (не натискайте).

Препарати за тапицерия и различните тъкани

Жакардови тъкани: Тези тъкани се отличават със своята здравина. Достойнствата на такава дамаска са нейната плътност и здравина, но е трудна за поддържане.

Микрофибър: Обикновено това е синтетичен материал. Такива тапицерии са изключително меки, устойчиви са на деформация и по тях не се образуват мъхчета.

Велур, шенил, флок и мохер: При тъканите от рода на велура повърхността може да се промени в резултат на използването (натиск, топлина, влажност).

Изкуствена кожа: За изкуствената кожа са характерни устойчивостта на износване и изтъркване и лесното почистване. За почистването най-често е достатъчно просто изтриване с влажна кърпа. Не трябва да се използват почистващи препарати на мазна основа, както и абразивни средства, тъй като лицето може да се повреди.

Кожа: Съществуват различни видове кожа, които имат различни особености и поради това за повечето кожени мебели има специални комплекти за почистване и поддръжка. Тези препарати обаче не трябва да се прилагат върху кожа с полиуретаново покритие. Ако не сте сигурни, попитайте в магазина кое средство за поддръжка е най-подходящо за Вашите мебели.

Необходими консумативи

Както отбелязахме по-рано, метода на почистване на вашата тапицерия зависи от материала, от който е направена тя. Тук ще разгледаме методи за почистване, които всеки би могъл да направи лесно и евтино в домашни условия. Преди да започнем, нека иброим необходимите инструменти и материали за нашите препарати за тапицерия.

 • Спрей бутилка
 • Голям съд за смесване
 • Миксер или бъркалки
 • Микрофибърни кърпи
 • Прахосмукачка с приставка за тапицерии
 • Етикети или маркер за надписване
 • Четка с мек косъм

Препарати за тапицерия от естествени тъкани и изкуствена кожа

Този почистващ разтвор е подходящ за третирането на памучни, ленени и смесени влакнести тапицерии, включително такива за външна употреба. Също така този разтвор работи добре за почистването на тапицерии от винил, или изкуствена кожа.

Съставки:

 • 1/2 ч.ч. дестилиран бял оцет
 • 1 ч.л. течен сапун
 • 1 ч.ч. топла вода

Начин на приложение:

Смесете разтвора за почистване и за безопасност маркирайте бутилката. Почистете с прахусмукачка тапицерията, която ще почиствате. След това започнете да пръскате с препарата като се движите от горе на долу. За да не останат петна е добре да работите на малка площ и с чиста кърпа да забърсвате третираното място. Работете внимателно за да не нараните тапицерията с търкането. След почистването минете още веднъж с леко навлажнена чиста кърпа и оставете да изсъхне.

Препарати за тапицерия от микрофибър и др. синтетични материали

Някои синтетични влакна могат да бъдат безопасно почистени с почистващ препарат на водна основа, но други не могат. За тапицерия от синтетични влакна с етикет W или W-S можете да използвате пяна, направена с течност за миене на съдове. За тъкан със S етикет използвайте метода за почистване с изопропилов алкохол. Винаги минавайте с прахусмукачка добре, преди да използвате който и да е почистващ разтвор.

Почистващ разтвор за тапицерия с W, или W, S материи

Съставки:

 • 4 ч. топла вода
 • 1/4 ч. течност за миене на съдове

Начин на приложение:

Изсипете водата в кофа, или голяма купа. Добавете течността за съдове. Използвайте електрически миксер или бъркалка, за да създадете много сапунена пяна. Потопете мека четка само в сапунената пяна (не във водата). Започнете от горната част на възглавницата или дивана назад и равномерно разнесете пяната и изтъркайте добре. Започването от върха ще предотврати капенето на мръсна пяна върху вече почистени места. Изплаквайте четката често в чиста вода и се уверете, че е възможно най-суха, докато повтаряте стъпките с допълнителна сапунена пяна. След като част от тапицерията е почистена, леко навлажнете почистваща кърпа от микрофибър с вода и избършете мястото. Оставете тъканта да изсъхне напълно на въздух. Използвайте вакуумна или четка за тапицерия, за да разпуснете повърхността на тапицерия от микрофибър.

Почистващ разтвор за тапицерия с S материи

Съставки:

2 ч. ч. изопропилов (втриващ) алкохол.

Начин на приложение:

Изсипете алкохола в спрей бутилка. За безопасност винаги етикетирайте бутилката. Леко напръскайте тъканта със спрея, започвайки от горната част на възглавницата, или секцията. Докато тъканта е влажна, използвайте четка с мек косъм, за да отстраните прах и мърсотии. Изплаквайте четката често и я разклащайте, за да отстраните възможно най-много влага, преди да продължите да почиствате. Изсушете тапицерията на въздух. Оставете тапицерията да изсъхне на въздух и след това използвайте вакуумна или четка за тапицерия, за да повдигнете матираните влакна.

Домашни препарати за тапицерия от естествена кожа

За да запазите кожената тапицерия мека и еластична, тя трябва да бъде почиствана правилно. Това домашно решение работи добре, но никога не трябва да се използва върху тапицерия от естествен велур, която винаги трябва да се почиства от професионалист.

Съставки:

 • 1/2 ч.ч. зехтин
 • 1/4 ч.ч. дестилиран бял оцет

Начин на приложение:

В спрей бутилка добавете зехтина и дестилирания бял оцет. Разклатете, напръскайте и избършете. Преди всяка употреба разклащайте добре спрея, за да комбинирате съставките. Работейки на малка площ, леко напръскайте кожата с разтвора. Избършете кожата с кърпа от микрофибър, за да премахнете мърсотията. Със суха кърпа от микрофибър почистете почистеното място, за да премахнете ивиците и да възстановите блясъка. Зехтинът ще поддържа кожата мека и еластична.

Често задавани въпроси

Как да почистя тапицерия от естествени материи?

Тапицериите от естествени материи се почистват лесно със смес от оцет, сапун и вода.

Как да почистя кожена тапицерия?

Тапицериите от естествена кожа могат да се почистят със смес от зехтин и оцет.

Как да почистя тапицерия от изкуствена материя?

Тапицерия от изкуствени материи може да се почисти с алкохол.

Източници: thespruce.com