Как да рециклираме пластмасовите си отпадъци

Какви пластмасови отпадъци можем да хвърляме в контейнера за рециклиране и кои, не?

Замърсяването от пластмаса е бич за модерното общество. Замърсяването с пластмасови отпадъци е достигнало до такива нива, че вече можем да срещнем пластмаса навсякъде. В планините, в моретата, а за съжаление и в стомасите на милиони животни всяка година. Поради тази и много други причнини, задължение на всеки от нас е да живее колкото може по-отговорно. Днес почти няма град в България, който да не е организирал по някакъв начин възможност за рециклиране на пластмасата от домакинствата. В следствие България може да се похвали със завиден напредък в обема пластмаса предаден за рециклиране. Според последния доклад на „Национален план за управление на отпадъците 2014/2020“ в България се рециклират 40% от пластмасовите отпадъци, което е по-високо от средното за Европа. Разбира се има още много да се желае в тази посока, за това е важно все повече хора да участват в процеса, дори и само като предават за рециклиране битовите си отпадъци. Пластмасите обаче са най-различни и не всички могат да се рециклират, за това в тази статия ще обсъдим кои пластмасови  отпадъци можем, и кои не да изхвърляме в контейнерите за рециклиране на пластмаса.

Що е то пластмаса?

В най-общ смисъл пластмасите са голяма група материали, чийто основен компонент са синтетични, или полусинтетични органични полимери. Важно свойство на пластмасите е, че техните свойства, като дуктилност, твърдост, еластичност, якост на опън, топлинна и химическа устойчивост, варират в широки граници в зависимост от изходните материали, технологията на производство и включените в състава им добавки. Сравнително лесната им обработка дава възможност на пластмасите да намират разнообразни приложения – като опаковъчен материал, текстил, топлоизолация, електроизолация, тръби, подови настилки, като компонент в бои, лепила и козметични продукти, в носещите конструкции на машини, в автомобилните гуми и много други. Проблема с използването им, е че суровината за производстото им е нефт, което ги прави неразградими. Ако това не е достатъчен проблем, много животни поглъщат пластмасата, мислейки я за храна. Тъй като не се разгражда тя запълва постепенно храносмилателната система и води до смърт. Острови от пластмасови отпадъци плават свободно в океаните. Остатъците от пластмаса замърсяват и бреговите ивици. За това е важно да се замислим какво можем да направим самите ние за да намалим използването и замърсяването с пластмаса, започвайки от собствения си дом.

Видове пластмаса и възможност за рециклиране

Както вече разбрахме пластмаса е наименованието на различни материали, което означава и че не всички могат да се рециклират. Някои пластмаси като PVC например, при нагряване отделят токсични изпарения и се рециклират само в специални съоръжения.

Обозначение и НаименованиеПродуктиРециклиране
PET 1 ПолиетилентерефталатБутилки за еднократна употреба, опаковкиДа
HDPE 2 Полиетилен с висока плътностКани, бутилки за многократна употреба, опаковкиДа
PVC 3 ПоливинилхлоридТръби, обшивкиРядко
LDPE 4 Полиетилен с ниска плътностЧували за смет, пръстени за стекове, бутилкиДа
PP 5 Полипропиленопаковки за храна, автомобилни компонентиОпаковките Да
PS 6 ПолистиренОпаковки за храна и напитки, стиропорДа
O, OTHERS 7 ДругиПродукти от рециклирана пластмаса и такива с неясно съдържаниеНе

Номарецацията на продуктите само упоменава материала за изработка. Ако не знаете къде и как можете да предадете пластмасови отпадъци, които не са от опаковки, можете да се обърнете към фирмата за рециклиране във вашата община.

Пластмасови отпадъци подходящи за рециклиране

В повечето случаи само 4 вида пластмаса може да се рециклират. Това са: PET, HDPE, PS, PP. Попитахме специализирана фирма, какви пластмасови отпадъци можем да изхвърляме в контейнерите за разделно събиране на пластмаса и отговора беше – „Всички видове опаковки, но само опаковки“.

Важно: Преди да изхвърлите пластмаса: Уверете се, че има само рециклируема пластмаса. Почистване на остатъци от храна и др. Преди да изхвърлите

За да има по-малко пластмаса за рециклиране

Рециклирането не е единствения начин да намалим замърсяването. Трябва да започнем още от пазаруването. Все пак колкото по-малко пластмаса сме внесли вкъщи, толкова по-малко пластмаса ще има за рециклиране.

Как да намалим копуването на пластмаса?

Рециклирането на пластмасовите отпадъци е само един от начините да намалите замърсяването на околната среда. Други варианти за намаляване на пластмасови отпадъци са:

  • Купете, или си направете платнена торба за пазар. Един от големите пластмасови отпадъци са именно найлоновите торбички.
  • Пазарувайте насипно и в големи разфасофки.
  • Използвайте съдове за моногократна употреба като стъкло и метал.
  • Сменете пастмасата с друг материал
  • Купувайте дрехи от естествени материали.

Други начини на рециклиране на пластмаса

Участвайте в инациативи като капачки за бъдеще (те освен пластмасови капачки вече ще приемат и алуминиеви кенчета).

Често задавани въпроси за рециклиране на пластмаса от бита

Мога ли да хвърлям в контейнерите за разделно събиране найлонови торбички?

В контейнерите за разделно събиране можете да хвърляте всякакви опаковки от найлон.

Какви пластмасови отпадъци мога да хвърлям в контейнера за разделно събиране?

В контейнерите за разделно събиране на пластмаса се изхвърлят всики видове пластмасови опаковки. За друг вид пластмаса и едрогабаритни отпадъци се обърнете към фирмата за рециклиране във вашата община.

Какви пластмасови отпадъци не мога да хвърлям в контейнера за разделно събиране?

В контейнерите за разделно събиране на пластмаса не се изхвърлят опаковки с остатъци от храна и други замърсявания, едрогабаритни отпадъци и отпадъци, които не са от опаковки.