Научете как с лесни стъпки можем да организираме и подредим нашата кухня, така че да ни е по-лесна поддръжката в последствие. Всички обичаме големи кухни с много шкафове, но не всички разполагаме с това малко щастие, затова единственото, което можем да направим е да се възползваме максимално от наличното пространство и да го организираме. Първата задача за тази цел е да определите, в кой шкаф какви продукти възнамерявате да държите.

Примери: шкаф само за бутилки като: олио, оцет, лимонов сок (соевия сос дръжте в хладилника), шкаф за захарни изделия (кафе, сметана, мед и подобни) и тн. Можете да си помогнете с така наречените органайзери, те са идеално решение за организиране на малките принадлежности.

Научете как лесно да организирате шкафа с продукти в кухнята

Това място колкото и да го подреждаме, винаги е в безпорядък. И не само това, ами и продуктите се разсипват навсякъде, а това може да доведе до поява на мушички и други твари. Тук на помощ също идва стъкларията. Помните ли онези чудни кутии за съхранение от едно време, които можехме да видим във всяка кухня? Големите хубави сетове на пазара обикновено са доста скъпи, и затова е по-добре да се опитаме да си спестим този разход. Ако сте от щастливците, вече разполагате с големи и хубави буркани за зимнина (капачките трябва да са с винт) и няма нужда да купувате. В случай обаче че не сте, ще трябва да си купите нови, или да си ги събирате с течение на времето. Обичате мед? Харесайте си марка с опаковка, която харесвате и си купувайте от нея докато запълните желаната бройка. Колко и какви буркани са ви необходими за организацията на продуктите (още един момент, в който можете да генерирате по-малко боклук от пластмасови опаковки и др. като пазарувате в големи разфасовки)? Това е само един пример как да организирате вашата кухня, така че да е красива и да ви е удобно докато готвите.

 • Голям съд за брашно приблизително 5 литра
 • Съдове за паста (по един за всеки вид).
 • Съд за кафе
 • Съд за захар
 • По един съд за бобовите култури (боб, леща, грах…)
 • Съд за сол
 • Съд за какао и тн.

Забележка: дръжте фидето отделно от другата паста ( за да не се объркате в бързината) и надпишете капачките, или лицето на съдовете за по-бързо намиране.

Единственото, което ви остава е да подредите. Тук нещата зависят от вашата рутина по време на готвене. Професионалистите съветват:

Избягвайте отворени шкафове, намерете подходящо място за всеки предмет и съхранявайте продуктите си в затворени съдове.

Как да организираме мястото за подправки в кухнята?

Организирайте мястото за подправки с бурканчета

Малките бурканета останали след употреба са чудесен начин да организирате подправките си.

Отново, възползвайте се от стъкларията, която минава през ръцете ви (ако все още не разполагате с такава). Можете да складирате всичките си подправки добре, като например си купувате една и съща лютеница известно време. Проверете с първото бурканче дали е с подходящ размер. С един изтрел два заека: първо рециклирате и второ така подправките се складират най-добре (ако не ви се дават пари за специални стъкларии, разбира се). За да не създавате хаос в последствие, просто залепете на капачката името на подправката. С времето ще забележите как ви е необходимо все по-малко време да организирате и подреждате вашата кухня. Пластмасовите кутии за хранене също са чудесен начин да съберете малки пакетчета и подправки, които използвате рядко. Нашето решение? Подправките като магданоз, чубрица, сминдух и тн. са в бурканчета. Бакпулвер, суха мая, ванилии, и други специални съставки са в кутия.

Как да организираме шкафовете за посуда в кухнята?

Тук нещата ще са малко по-сложни. Освен всичко останало, ако досега не ви се е налагало, сега ще имате нужда от познанията си по геометрия ( абе, този пасатор ‘що не влиза в шкафа). Какво можете да направите? На първо място отделете съдовете, които не ползвате (да, знаем че имате два еднакви тигана).

Едно 4 членно семейство в нормалното си ежедневие се нуждае от не повече от:

 • 10 лъжици и вилици от различните размери
 • 10 чаши от вид (кафе, вода и др.)
 • 2 големи тенджери
 • 2 малки тенджери
 • комплект тигани.

(Изключваме специалната посуда, която е различна във всеки дом).

В общи линии, ако не разполагате с множество шкафове, по-добре преместете излишната посуда в килера, тавана, или друго складово помещение. Така ще ви се отвори пространство, а от там и кухнята ще изглежда по-прилежна. Тук отново можете да активирате еко активиста в себе си. Не изхвърляйте опаковъчните материали, които идват с новите ви покупки и ги предпазват (найлон с балончета, меки хартии и подобни).

Как да организираме отворените шкафове и пространства в нашата кухня?

Ако сте следвали съветите ни за организацията на кухнята дотук, то значи вече сте прибрали всичко излишно и разполагате с така необходимото пространство за нормално готвене. Професионалистите в интериорния дизайн съветват като цяло да избягваме отворените шкафове при покупка на кухни и да държим открити колкото е възможно по-малко вещи. Те събират прах и да си признаем, не изглежда толкова добре. Вместо това в такъв шкаф можете да сложите ваза с цветя например. Важното е да сложите приборите за готвене близо до печката. Така ще ви е по-лесно.

Често задавани въпроси за организация на кухня

Как най-лесно да организирам кухнята?

Можете да лесно да въдворите ред във вашата кухня, като разпределите продуктите и консумативите в съответствие с честотата на употреба. Също така можете да освободите пространство като складирате излишните съдове в складово помещение.

Как да подредя кухнята като професионалист?

За да организирате кухнята си като професионалист, използвайте максимите „малкото е много“ и „всяка жаба да си знае гьола“. Така ще ви е по-лесно в последствие и няма да разхвърляте всеки път като търсите нещо.

Защо трябва да организирам кухнята?

Добрата подредба на материалите намалява времето за приготвяне на ястия, намалява времето за почистване на кухнята и й придава спретнат вид.