Как да се грижим за орхидеите си?

Как се отглеждат орхидеи в домашни условия?

Орхидеите са широко разпространено семейство цъфтящи растения, с цветове, които често са цветни и ароматни. Те са едно от двете най-големи семейства цъфтящи растения. Орхидеите имат около 28 000 приети понастоящем видове, разпределени в около 763 рода. Най-големите родове са Bulbophyllum (2000 вида), Epidendrum (1500 вида), Dendrobium (1400 вида) и Pleurothallis (1000 вида и култивирани растения като Phalaenopsis и Cattleya. Освен това, градинарите от 19 век до сега са произвели повече от 100 000 хибрида и сортове. В тази статия ще се запознаем с най-разпространените от тях и как да се грижим за различните видове орхидеи?

Орхидеи от рода Фалаенопсис?

Орхидеи Фалаенопсис

Как да се грижим за орхидеи от рода Фаленопсис?

Фаленопсисът наричан още „пеперудена“орхидея се отнася към вида най-популярни орхидеи. Това се обяснява с красотата му, изключително дългата продължителност на цъфтене и сравнително лекото му отглеждане. Заради това той е най-подходящ за отглеждане в домашни условия.

Как да осигурим подходяща светлина на орхидеите си?

Можете спокойно да сложите орхидеята си на перваза на прозореца, може и да виси в подходяща саксия. Ако прозореца е южен, през пролетта и лятото е нужно да засенчите орхидеята от преки слънчеви лъчи с леко мрежесто перде. Зимата на перваза на прозореца може да се преохлади растението. По-добре е да виси. Често зимата растението страда от недостатък на светлина, ако е по-далече от прозореца.

Колко често се поливат орхидеи Фаленопсис?

Поливайте орхидеята редовно през целия вегетационен период и намалете леко поливането през зимата. Винаги поддържайте листата сухи, като внимавате да не пръскате листата при поливане. Не оставяйте корените да изсъхнат напълно, но избягвайте да оставяте растението да седи във вода. Пръскайте със спрей растението леко през лятото.

Каква е подходящата почва за Фаленопсис?

В естествени условия орхидеите Фаленопсис растат по дърветата като епифити – вид растение, което изисква планове за прием. Вместо обикновена почва, те се нуждаят от саксиен материал, който имитира дърво гостоприемник или идва от дърво, като смляна кора от ела, чипове от кора от секвоя или борови кори от Монтерей. Можете също така да закупите търговска смес за саксии, която е направена специално за орхидеи. Независимо от използваната от вас саксия, уверете се, че има достатъчно циркулация на въздуха за системата за вкореняване. Епифитите са свикнали с бриз и вятър и не се справят добре без него.

Каква е подходящата температура и влажност за орхидеите Фаленопсис?

Фаленопсисът расте най-добре в топла среда. Осигурете нощни температури в диапазона 16-19 ° C и дневни температури между 19-30 ° C. Избягвайте течения и променливи температури.

Как да подхранваме нашите орхидеи Фаленопсис?

подхранването може да се извършва редовно през вегетационния период – почти всеки път, когато поливате, но растенията се нуждаят от време на време „измиване“. Така че, прилагайте патентован течен тор за орхидеи с три поливки, но използвайте само обикновена вода при всяко четвърто поливане, за да сте сигурни, че евентуално вредните натрупвания на соли са извлечени от компоста. Подхранвайте орхидеята пестеливо през зимните месеци.

Орхидеи Дендробиум

Орхидеи Дендрониум

Как да се грижим за орхидеи от рода Дендробиум?

Орхидеите от дендробиум правят добри стайни растения и са доста лесни за отглеждане, въпреки че могат да бъдат придирчиви към околната среда. По този начин обръщането на голямо внимание на условията им на отглеждане е от ключово значение за едно здраво, добре цъфтящо растение. По принцип тези орхидеи харесват малки саксии, където корените им могат да бъдат донякъде тесни и трябва да са до светъл прозорец, ако ги държите на закрито. Планирайте да напоявате и хранете орхидеята си често през вегетационния период, но след това се оттегляйте през зимните месеци.

Колко светлина да осигурим за орхидеите Дендробиум?

Тези растения растат добре на частична слънчева светлина в природата. Но на закрито най-вероятно ще трябва да са до най-светлия ви прозорец – за предпочитане прозорец с южно изложение – за да цъфтят добре.

Колко често се поливат орхидеи от рода Дендробиум?

По време на вегетационния период тези растения обичат влагата, но не трябва да седят в наситена среда. Преливането може да доведе до загниване на корените и в крайна сметка да доведе до пожълтяване или увяхване на растението. За да определите кога трябва да поливате, просто забодете пръста си в средата на саксията. Ако се чувства мокро, изчакайте да напоите, докато леко изсъхне. През зимните месеци можете да поставите още няколко дни между редовните си поливки, но не оставяйте саксията да изсъхне напълно.

Каква е подходящата почва за орхидеи Дендробиум?

Орхидеите не растат в типична засаждаща почва, а по-скоро в специална смес, която имитира тяхната среда в дивата природа. Използвайте търговска среда за засаждане на орхидеи, която обикновено съдържа торфен мъх, перлит или кора от ела. Или направете своя собствена, използвайки тези съставки. Уверете се, че средата има аерация и е добре дренираща, така че корените да не останат в твърде много влага за дълъг период от време.

Как да осигурим подходяща температура и влажност за орхидеи от рода Дендробиум?

Орхидеите на дендробиум обичат топъл климат и предпочитат температура над 16 градуса  през цялото време. Те може да са в състояние да издържат на малко по-ниски нощни температури до 10 градуса, но продължителното излагане на студ не е добра идея. Освен това те предпочитат ниво на влажност между 50% и 70% (с минимум 45%). Кафявите връхчета на листата могат да са знак, че въздухът е твърде сух за вашата орхидея.

Как да подхранваме орхидеи Дендробиум?

Подхранвайте редовно през вегетационния сезон с балансиран тор за орхидеи, следвайки инструкциите на етикета. В края на вегетационния период намалете тора с около половината.

Орхидеи Ванда фалката?

Орхидеи Ванда фалката познати като „самурайски“ орхидеи?

Как да се грижим за орхидеи от род Неофинетия?

Това е първата орхидея, отглеждана някога като домашно растение в Япония през 1600-те. Известна е още като Самурайската орхидея Смятан за перфектната орхидея от японците, „Neofinetia“ се оценява и се радва не само заради деликатно оформените си цветя и очарователен аромат, но и заради листата, която може да бъде пъстра или оформена по различен начин от типичното растение. Дори корените се считат за достойни за наслада.
Монтираме традиционния японски стил на Neofinetia с новозеландски мъх сфагнум. Високата стойка и перфорираната саксия позволяват на растението да диша добре.

От колко светлина се нуждаят орхидеи от рода Неофинетия?

Неофинетиите предпочитат средни до ниски нива на осветеност. Това растение може да се отглежда на первази на прозореца, при северно, източно, южно или западно изложение. Растенията могат да се отглеждат на открито през лятото с полу засенчена слънчева светлина.

Колко често да поливаме орхидеи  Неофинетия?

Както при всяка орхидея, използвайте вода с ниско или никакво съдържание на минерали. Трябва да се използва обратна осмоза, дъждовна вода и дестилирана вода, ако градската вода е с високо съдържание на минерали.

Как се пресаждат орхидеи Неофинетия?

Орхидеята може да бъде „монтирана: външни дървета в подходящ климат или върху плочи от папрат, всяка нетоксична дървесина, или върху груб камък като пемза. Те могат да се отглеждат и в глинени саксии или кошници с малко компост, в типична смес от кора за орхидеи и перлит. Докато на растежната среда не е позволено да се разгражда твърде много, или да остава постоянно мокра, като по този начин се осигуряват здрави корени, те ще растат добре.

Как да осигурим подходяща температура и влажност за орхидеи Неофинетия?

Неофинетия, или „самурайските“ орхидеи са много силни растения и са доста лесни за отглеждане. Те се радват на условия на умерена светлина (без пряко слънце) и могат да понасят температури от 1 до 38 градуса. Идеалните температури биха били 15/16 градуса през нощта, с дневна температура около 25.

Как да подхранваме орхидеи Неофинетия?

Торенето е важно само през вегетационния период, който е от април до Септември / Октомври. Тор за орхидеи, или течен тор за орхидеи, може да се прилага на всеки 2-ри до 3-ти поливания. Можете да спрете подхранването на 100% през зимата и когато растенията цъфтят.

Често задавани въпроси за отглеждането на орхидеи

Как се пресаждат орхидеите?

Орхидеите не обичат пресаждането и затова е добре да се пресаждат само когато корените им излязат от дупките на саксията.

Колко често се поливат орхидеите?

За да определите кога трябва да поливате, просто забодете пръста си в пръстта. Ако се чувства мокро, изчакайте докато леко изсъхне. През зимните месеци можете да поливате по-рядко, но не оставяйте саксията да изсъхне напълно.

Коя орхидея се отглежда най-лесно?

Една от най-широко достъпните орхидеи от масовия пазар е и най-добрата за дома – орхидеята Фаленопсис или молец, която ще расте лесно в нормални домашни условия.

Източници:

The American Orchid Society

Wikipedia