Содата и за какво можем да я използваме

Содата, освен че прави кекса страхотен, може да почисти почти цялата къща

Почистване със сода за какво можем да я използваме при почистване? Содата бикарбонат е много повече от съставка за готварски рецепти. С тази вълшебна съставка освен да приготвим пухкав хляб и сладки, можем да почистим цялата къща, буквално. Содата може да използваме за почистване от фугите в банята до разлятата мазнина по килима. Кое я прави толкова ефикасна? Нейното антибактериално действие и мека абразивна текстура и помагат при почистването на целия дом. Освен това притежава известни антибактериални свойства, които я правят незаменим помощник за всякакви дейности. Тук ще се занимаем само с качествата й при почистването на дома.

Как да използваме сода като абразив?

 • Премахва ръжда и замърсявания по повърхности: Направете паста 1/1 със студена вода, смесете и четкайте внимателно.
 • Почиства плота около печката: направете паста 1/1 със студена вода и четкайте внимателно.
 • В комбинация с оцет премахва загорялото по печката: посипете щедро количество сода, залейте с оцет и изчакайте 30 минути да подейства. След това забършете с чиста кърпа.
 • Спомага премахването на зъбния камък и избелва зъбите: четкайте само със сода, или смесете с паста за зъби. Може да се прави веднъж месечно.
 • Почиства захабени съдове, сребро и повърхности: направете паста, нанесете на мека кърпа

Как да използваме сода като дезинфекциращо средство?

Сода бикарбонат премахва пестициди от зеленчуците: сипете 1 супена лъжица сода на средно голяма тенджера вода. Зеленчуците се накисват за около 15 минути, след което се изплакват на течаща вода. Содата премахва почти 98% от съдържанието на пестициди. Със соден разтвор 1 към едно сода и хладка вода можете да дезинфекцирате гребени, четки, ножици и др. като ги потопите ги за една нощ.

Как да използваме сода като почистващо средство?

 • Премахва засъхнали петна от чай и кафе по дрехите: нанесете върху петното и навлажнете. Изчакайте няколко минути и пуснете в пералнята.
 • Остатъците от храна могат да оцветят съдовете: почистете ги като сложите 4 супени лъжици сода бикарбонат в 1 литър вода и ги накиснете за 15 минути.
 • Премахва мазни петна от дрехите: нанесете по цялото петно и навлажнете участъка. След това разтъркайте и оставете да изсъхне. Пере се според указанията на дрехите.
 • Премахва петна от килимите: посипете върху петното и оставете да попие, почистете внимателно.
 • Премахва свежи петна от кръв: нанесете върху петното, овлажнете и разтъркайте. Перете на ниска температура.
 • Почиства сребро: кипнете вода, добавете супена лъжица сода и топче алуминиево фолио и среброто. Оставете на слаб огън за 15 мин.
 • Премахва мухъл. Сипете няколко супени лъжици сода, 1 лъжица перилен препарат в съд с гореща вода. Смесете добре и четкайте.

Други приложения на содата при почистване

 • Омекотява водата в пералнята и премахва миризмата на застояло от прането: сипете супена лъжица сода в отделението за омекотител и перете според указанията на дрехите.
 • Избелва прането: 1 супена лъжица се добавя към барабана на пералнята. При алергии към перилни препарати след пране накиснете дрехите в средно голям леген с 2 супени лъжици сода за 5 минути и изплакнете добре.
 • Премахва котлен камък по чайници, кафеварки и др: добавете 1 супена лъжица сода в съда и оставете водата да заври. След това намалете температурата и оставете за 30 минути.
 • Освежава матрака: посипете обилно и оставете за 8 часа, след което премахнете остатъците.
 • В комбинация с оцет отпушва канала: сложете малко количество сода в отворен съд в хладилника, или посипете на дъното на кошчето и ще премахне неприятните миризми.
 • Без да предотвратява изпотяването, содата неутрализира киселата среда и съответно неприятната миризма . Ето защо, през летните утрини е полезно да избършете подмишниците с малко парче памук , натопено в разтвор на сода.

Забележка: Не почиствайте алуминий, ще загуби покритието си.

Ако щете вярвайте 10% разтвор сода бикарбонат ще премахне дори обеднен уран от дрехите ви.

Често задавани въпроси

Содата бикарбонат предизвиква ли алергии?

Макар и рядко, содата може да предизвика алергична реакция при някои хора, за това задължително преди употреба проверете дали не сте алергични.

Содата почиства ли добре упорити замърсявания?

Със сода можете да почистите идеално много видове замърсявания, като разбира се содата е с по-слаби свойства от препаратите с химикали.

С какво може да се смесва сода при почистване?

Содата бикарбонат е основа и като такава реагира с киселини като оцет и лимон и киселините в сапуните. Тази реакция разгражда замърсяванията като натрупвания на котлен камък, органични натрупвания и др.