Пролетно почистване

Идва пролет, време е за пролетното почистване.

Чудите се каква подготовка ви е необходима за голямото пролетно почистване? В тази статия ще се опитаме да съберем най-добрите предложения от нета. Дните стават все по-слънчеви и все по-дълги. Идва пролет, а с нея идва и времето за голямото пролетно почистване. Работата е много, не знаете откъде да започнете? Няма абсолютно никакъв проблем. С добра организация, време и подготовка ще се справим блестящо. Подготовката за пролетно почистване също се нуждае от организация. Така ще ни е по-лесно, пък и по-бързо ще се справим със задачите.

Инвентаризацията като важна част от добрата подготовка за пролетно почистване

Първото, което трябва да направим преди да се заемем с почистването, е да седнем с тефтер под ръка и да организираме семейството в ден за инвентаризация. Инвентаризацията е важна част от нашата подготовка за пролетно почистване защото ще ни помогне да организираме пространството в последствие и да се освободим от ненужните неща. За тази цел ще трябва да си отделите цял ден и да включите всички от домакинството. Нека всеки член от семейството (децата също) си направи материална инвентаризация като всички лични вещи се разпределят в 3 групи:

 • Вещи, които остават. Тук е строго индивидуално разбира се, но имайте в предвид, че не е нужно да се препъваме във вещи за да имаме всичко необходимо у дома. Разбира се, ако разполагате със сервизни помещения можете да запазите за по-късно вдъхновение повече неща и да си измайсторите нещо от типа “направи си сам”.
 • Вещи, които могат да се подарят, или да се рециклират (възглавници, дрехи и др).
  Много от вещите ви могат да се използват за други от първоначалните цели. Хубаво е да се подарява, а и това е чудесен начин да рециклираме. Чували ли сте израза “боклук за един, злато за друг? Защо да изхвърляме чудесния пуловер щом е съвсем здрав, например?
 • Вещи, които ще се изхвърлят. Тук започва забавната част. Нека се отървем от всичко ненужно (стига сме трупали пластмасови кутии и буркани, защото щели да ни трябват). Нека си кажем истината: Ако не смятате да напълните бурканите с нова храна за какво са ви 50 буркана с най-различни размери, форми и тн? Същото важи и за кутиите и за найлоновите торбички и за много други неща. Отървете се от излишните вещи и така може да си помогнете да се отървете и от излишните емоции. Всичко излишно трябва да се изхвърли, от дома ни и от душите ни. След като сме готови с нашата подготовка на помещенията преди голямото пролетно почистване е време да се снабдим с необходимите консумативи и препарати.

Необходими консумативи и препарати за пролетно почистване

След като сме си направили инвентаризацията, нека проверим наличните препарати и консумативи за улесняване на пролетното почистване като перо за прозорец например, и да си закупим такива при необходимост. В случай, че се отоплявате на твърдо гориво например, ще трябва да пребоядисате и за целта са ви нужни бои, пръскала и др. В общи линии за целта на пролетното почистване са ви необходими следните консумативи:

Необходими консумативи за пролетно почистване

Относно необходимите консумативи нещата стоят малко по-индивидуално, но в общи линии можем да споменем най-използваните консумативи:

 • Твърда и мека четка с дръжка. С тях по-лесно ще почистите стените в банята, фугите и други трудно достъпни места.
 • Перо за прозорци. Това е една магическа пръчица, с която ще почистите прозорците до съвършенство с минимални усилия. Опитайте и няма да съжалявате.
 • Прахосмукачка, или метла.
 • Парцали за повърхности и под.
 • Кофи и легени с необходимата големина и бройка.
 • Моп за пода.
 • Чували и кутии. В тях ще приберете всичко, което не се използва всекидневно.

Необходими препарати за пролетно почистване

За да направим пролетното си почистване ще са ни нужни повече препарати от нормално. За това препаратите, които ще използваме вкъщи трябва да са проверени и възможно най-безвредни. С тях трябва да се процедира отговорно, защото са основен замърсител на водните ресурси и почвата. Винаги когато купувате някакъв препарат за почистване се запитвайте дали не можете да го замените с безвредна алтернатива. Можем да обособим основна група препарати, които ще са ни необходими за пролетното почистване в няколко вида:

 • Препарат на алкохолна основа, или негова алтернатива за прозорците и стъклените повърхности.
 • Препарат за мазнини, или негови алтернативи.
 • Препарат за дърво, или негови алтернативи.
 • Дезинфекциращ препарат.
 • Допълнителни препарати за почистване в зависимост от нуждите на жилището като: препарати против мухъл и плесен и др.

След като вече сме готови с нашата подготовка за пролетното почистване е време да се наградим с малко почивка. И да си изберем ден за голямата работа. Напишете в коментарите вие как организирате пролетното си почистване и споделете вашите хрумвания.

Често задавани въпроси при подготовка за пролетно почистване

Колко време отнема пролетното почистване?

В зависимост от големината на жилището и други фактори като свободно време пролетното почистване на дома може да отнеме от един до няколко дни.

Какви средства са ми необходими за пролетно почистване?

Пак в зависимост от размера на жилището зависи дали ще ни излезе скъпо. Тук играе роля и това колко и какви препарати са ни небходими за целта на почистването.

Децата могат ли да участват в пролетното почистване?

Децата могат да участват активно при разтребването на стаите, но трябва да се държат на страна от препаратите и техните изпарения. Най-добре е да са навън докато чистите особено когато чистите с тежки химикали.