Как да се грижим за хавлиите си?

Как да се грижим за хавлиите си правилно?

Как да се грижим за хавлиите си, така че да бъдат меки и здрави за по-дълго? Хавлиите и халатите за баня, освен обикновена необходимост, са и нашето малко усещане за мекота и уют. Сигурни сме, че почти всяко семейство притежава поне 3 чисто нови хавлии, които са само за гости и си стоят в някой шкаф. Искаме винаги да предлагаме на своите гости най-доброто и хавлиите, които им даваме да ползват не са изключение от това правило. Вече няма нужда да е така. Време е да ги извадим на показ и да си позволим да им се наслаждаваме. Защото с няколко прости правила можем да ги поддържаме хавлиите си в идеално състояние и да увеличим жизнения им цикъл. Първо нека видим, къде е възможно да бъркаме при грижата за нашите хавлии?

Какви грешки допускаме при грижата за хавлиите вкъщи?

С времето и продължителната употреба, нашите хавлии колкото и скъпи да са, лека полека започват да се превръщат в твърда и нелицеприятна гледка. Една от причните това да се случва, е че не се грижим правилно за тях. Къде може да бъркаме при поддръжката на хавлиите си?

 1. Използваме твърде много перилен препарат.
 2. Слагаме твърде много омекотител.
 3. Перем хавлиите си неправилно.
 4. Не ги сушим правилно.

Общи правила при грижата за хавлиите у дома

Независимо на какви материи ще се спрете, има някои основни правила за постигането на успех при грижата за хавлиите и халатите вкъщи.

 1. Винаги използвайте половината от нормалното количество перилен препарат. Хавлиите се използват за подсушаване на чисти ръце, лице и тяло и не се нуждаят от много препарат.
 2. Избягвайте да използвате омекотител. Омекотителите образуват филм на повърхността, което понижава попивателните свойства на повечето материи.
 3. Използвайте деликатни препарати. Избелващи вещества, омекотители и ароматизатори ще повредят качествата на тъканта. Вместо това може от време на време да добавяте бял оцет към прането.
 4. Винаги перете хавлиите си преди първото ползване. Производителите добавят всякакви вещества за по-добър търговски вид, но те ще попречат на попиването, освен това е възможно да предизвикат алергични реакции.
 5. Винаги използвайте хладка вода при пране. Твърде топлата вода ще свие нишките на повечето хавлии, особено ако са от памук.
 6. Винаги перете хавлиите си отделно от останалото пране. По този начин ще предотвратите появата на замърсявания и пренасяне на бактерии от другите тъкани.
 7. Винаги перете белите хавлии отделно от цветните. Белите хавлии могат да се перат на по-висока ( до 60 градуса) температура от цветните (до 30, 40 грдуса) освен това, така ще избегнете риск от оцветяване.
 8. Винаги плакнете хавлиите си обилно. Добре е когато перете своите хавлии винаги да са на програма с допълнително изплакване.
 9. Избягвайте да сушите хавлиите си в сушилня. Ако все пак се налага, добавяйте към тях тенис топче и ги сушете на възможно най-ниската температура.
 10. Влагата е враг. Забравете за ваше добро куките за кърпи и закачалките за баня. Така поставени, около тях не циркулира достатъчно въздух, а това от своя страна ще доведе до появата на микроорганизми и бактерии. Вместо това използвайте простор, или място, на което хавлията да е добре опъната като релса например.

Как да се грижим за хавлиите си от памук?

Хавлиените изделия от памук са едни от най-разпоространените и предпочитани за използване у дома, заради тяхната мекота, издръжливост и качество. Минус на тази материя, е че такива хавлии при неправилна употреба могат да се свият, при това много. За да удължите живота на хавлиите си от памук е достатъчно да следвате следните препоръки:

 • Винаги перете преди първата употреба.
 • Перете хавлиите си от памук с деликатни препарати и винаги на ниска температура ( 30, 40 градуса).
 • Никога не гладете памучни хавлии защото ще нарушите попивните им свойства.

Как да се грижим за хавлиите си от египетски памук?

Поддържането на добрия вид на хавлиите от египетски памук не се различава съществено от другите. Достатъчно е да се знае, че:

 • Оптималната температура при пране на цветни хавлии от египетски памук е 40 градуса, а белите могат да се перат с температура до 90.
 • Никога не използвайте омекотители.
 • Използвайте деликатен перилен препарат.
 • Плакнете обилно.
 • Могат да се сушат в сушилна на ниска температура и е добре към тях да се добавят тенис топки. Те ще направят хавлите ви по-пухкави.

Как да се грижим за хавлиите си от микропамук?

Микропамукът е най-финия представител на памучните материи, но той е и най-податлив на отрицателните въздействия на препаратите. За правилната им експоатация трябва да знаем, че:

 • Винаги трябва да се перат преди първата употреба.
 • Трябва да се перат на ниска температура (30 градуса).
 • Трябва да се използва деликатен перилен препарат и в половин доза.
 • Трябва да се изплакват добре.
 • Хавлиите се перат отделно от останалото пране и белите отделно от цветните хавлии.

Как да се грижим за хавлиите си от бамбук?

Бамбука има естественото свойство да убива до 70% от бактериите на повърхността, което го прави изключително подходяща материя за изделия за малки деца, или хора с алергии и астма. Бамбука е и с най-щадящия метод на производство, което го прави желана покупка за хората, които искат да живеят природосъобразно.

 • Хавлиите от бамбук се перат на ниска температура ( до 40 градуса).
 • Използват се само деликатни перилни препарати без избелващи средства.
 • Сушат се на ниска температура, най-добре на въздух.

Как да си изберем подходящата хавлия?

Най-важното, на което трябва да обърнем внимание при избора си на халат, или хавлия е материята, от която е изработена. Добре е хавлиите да са изработени от естествени материали като памук, бамбук и тн. защото изкуствените примеси ще намалят попиващите свойства. Другото, на което трябва да се обърне внимание, и тук избора е по-скоро в индивидуалните нужди, е плътността на материята (по-плътните материи са по-тежки, но и попиват повече). Плътността на халатите за баня варира от 400 до 700 гр./м2, египетския памук е с плътност 700 гр./м2, а на бамбуковите кърпи е близка до памука и е около 650 гр./м2.

Често задавани въпроси при грижата за хавлиите у дома

Как трябва да се перат хавлии от памук?

Хавлиите от памук трябва да се перат в хладка вода, с деликатен перилен препарат и да се изплакват много добре.

На колко градуса се перат хавлии?

Хавлиите се перат на ниска температура. Изберете програма с температура около 30 до 40 градуса и с допълнително изплакване.

Как да си избера подходяща хавлия?

При избора на хавлиените си изделия, е по-добре да инвестираме в такива от естествени материали заради по-високите им попиващи свойства и по-дългъг експоатационен период.