Как се почистват петна от котешка урина

Как и с какво се почистват най-добре петната от котешка урина

Споделянето на жилище с котки освен, че носи огромна радост за семейството е съпътствано и от някои неудобства. Любителите на котки поне веднъж са се сблъсквали с проблема петна от котешка урина и невъзможността за тяхното премахване. Макар котката да е животно, което лесно се научава на хигиенни навици е напълно възможно да се случват инциденти. Причините могат да са разнообразни. Не-добре балансирана диета, стрес, лоша хигиена на котешката тоалетна, или просто некастрирана котка.

Както и при всички други проблеми за да разберем как можем да се оттървем от миризмата на котешка урина трябва да знаем с какво си имаме работа.

Как да почистим петна от котешка урина?

Ако отдавна притежавате домашни любимци и по-специано котки сте забелязали, че справяването с последиците след инциденти се оказва доста трудна задача. Каквито и скъпи препарати, или хитринки да прилагате сякаш няма вещество, което на 100 процента да премахва петната от котешка урина. За да разберем как да се справим веднъж и завинаги с този проблем трябва да разберем, кое различава петната от котешка урина от другите замърсявания.

Състав на котешката урина

Противно на всеобщото мнение котешката урина не се различава по същество от останалите телесни течности. Най-общо казано котешката урина съдържа пикочна киселина и ензими. Причината да имат такава слава, е че често остават незабелязани навреме. Макар и да сте чували, че можете да почистите такива петна със сода, оцет, сапун и кислородна вода, третирането на котешка урина с такива средства само ще замаскира миризмата и при първия влажен ден ще замирише отново.

Единственият работещ начин да премахнете напълно следите от котешка урина е да използвате специални ензимни препарати. Те ще разградят урината напълно. Не забравяйте, че за да подейства препарата трябва да накиснете добре засегнатия участък и да оставите препарата да изсъхне напълно. Така ще му дадете необходимото време да разтвори ензимите в котешката урина. Такива ензимни препарати за почистване след домашни любимци можете да откриете в търговската мрежа и по-специално в зоо магазините.

Как се почистват петна от котешка урина?

Независимо дали става дума за пресни петна, или стари и засъхнали петна, за да се справите с проблема ще са необходими някои стъпки.

  1. Ако петното е прясно попийте възможно най-много от урината.
  2. След, което залейте добре петното с ензимен препарат и оставете за няколко часа докато изсъхне само.
  3. Покрийте мястото с нещо за да предотвратите случайно минаване върху петното.
  4. Отворете прозорците и при необходимост пуснете вентилатори в помещението за да улесните проветряването.

Внимание: различните видове подови настилки и тъкани могат да бъдат повлияни по различен начин от ензимните препарати, така че винаги тествайте първо на малка и незабележима площ, преди да третирате. Никога не почиствайте котешка урина посредством пара, или гореща вода защото така само ще “запечатате” петното и ще го направите по-трудно за отстраняване. Ако вече сте използвали такъв метод приложете третирането с ензимния препарат няколко пъти.

Как да предотвратим бъдещи инциденти?

Разбира се за да си решим проблема в дългосрочен план ще има нужда да разберем на какво се дължи това поведение в нашата котка. Проблема може да е като в самото животно, така и в средата, която обитава. Какво можете да направите за да предотвратите бъдещи инциденти?

Опитайте се да коригирате поведението на вашата котка

Дори да чистим с най-добрия препарат на света, ако нашето коте продължава да уринира навсякъде, няма да си решим проблема. За това трябва да се заемем с проблема от корена. Проблемите, които карат вашето коте да уринира извън определеното място могат да са:

  • Стрес. Освен типичните причини за стрес, вашето коте може да се стресира защото котешката му тоалетна не е на леснодостъпно място. Погрижете се вашето коте да има лесен достъп.
  • Недобра хигиена на котешката тоалетна. Почиствайте котешката тоалетна редовно и без силни препарати.
  • Котката не е кастрирана. Освен ако не смятате да развъждате потомство на вашето коте, най-добре е да го кастрирате. Освен явните ползи за вас, животното няма да се стресира, а вие няма да се чудите какво да правите евентуални бебета.
  • Здравословен проблем. Ако забележите, че вашето коте уринира често и на всякъде (често съпроводено от мяукане), или цветът на урината не е нормален, потърсете медицинска помощ. Възможно е вашия домашен любимец да има здравословен проблем.

Предотвратяване на появата на нови петна от котешка урина

Най-добрия начин да се справим с петната от котешка урина е като предотвратим появяването им. Поддържайте добра хигиена на котешката тоалетна и сменяйте пясъка редовно (може да посипете сода за хляб в котешката тоалетна, тя ще абсорбира неприятните миризми). Почиствайте мебелите си от котешки косми като напръскате леко повърхността със смес от малко омекотител и вода и минете по повърхността с гумена ръкавица например. Така космите ще полепнат по ръкавицата.

Освен ако проблема с вашето коте не е по-сериозен, веднъж почистили основно, можете да поддържате дома си лесно като просто осигурите на котката си здрвословно хранене, чисто масто за нуждите и редовно четкане.

Често задавани въпроси

Защо не се маха миризмата от котешка уриина?

Котешката урина съдържа пикочна киселина и ензими, които не се разрушават от обикновените препарати за почистване. За това такива петна трябва да се третират със специални препарати.

Защо моята котка уринира извън тоалетната си?

Причините вашето коте да има инциденти може да са както в средата, или в храната, така и в здравословното състояние на животното.

Колко време трябва да действа препарата срещу котешка урина?

За да успее да разградят изцяло веществата в котешката урина, препарата трябва да се остави да изсъхне върху петното. При стари петна повторете процедурата.

Източници: hillspet.com