Лесна рецепта за картофи на фурна с подправки

Картофът е невероятна култура. Освен, че е една от най-разпространените и лесни за отглеждане култури по света, това растение е спасявало и съсипвало цели държави. През 18 век този зеленчук спасява Ирландия от глад, а през 19 се случва точно обратното, болест по картофите лишава местното население от препитание и настава масов глад. В исторически план картофите са нагледен пример за глупавия страх към непознатото. Картофите произлизат от Южна Америка и навлизат в Европа през 15/ 16 век, но поради предрасъдъци относно произхода им и недоверието към местните, биват недооценявани от европейците доста дълго време. Нашата рецепта за картофи на фурна е изключително лесна за изпълнение, подходяща е за всякакви бюджети и се получава много вкусна. Опитайте я и вие.

Хранителни стойности  на картофа

Картофът поради високото си потребление е един от основните източници на аскорбинова киселина, а антиоксидантите, които се съдържат в катрофите подпомагат предотврятяване увреждането на клетките и развитието на рак. Трябва да се отбележи обаче, че картофите могат да бъдат опасни, защото могат да съдържат отровата соланин. За да сме сигурни, че няма да се натровим е достатъчно да не ядем позеленели, или твърде стари картофи.

НаименованиеСтойности
Енергийна стойност70 к.кал.
Измерени калории71 к.кал.
Протеини0.9 гр.
Въглехидрати15.4
Вода61.4
Фибри0.4
Калций8.1 мг.
Фосфор41.2 мг.
Желязо0.6 мг.
Натрий15.2 мг.
Калий334 мг.
Магнезий18.6 мг.
Витамин A0
Витамин E0.08 мг.
Витамин C17
Витамин D0
Витамин K0.06 мг.
Витамин B10.09 мг.
Витамин B20.04 мг.
Витамин B30.98 мг.

Хранителни стойности на нашата рецепта за печени картофи на фурна

Всички знаем, че печенето е един от методите на приготвяне, при които се запазват повече от полезните вещества. Какви са хранителните стойности на печените картофи, вижте в таблицата.

НаименованиеСтойности
Протеини1.96 гр.
Калории113 к.кал.
Мазнини4.2 гр.
Въглехидрати16.94

Необходими продукти за рецептата

Както отбелязахме по-рано за тази рецепта ви трябват само картофи, подправки и мазнина. Можете да добавите и други подправки, или да замените някои от изброените. Една от хубавите черти на картофа, е че той поема много различни подправки. Тук въпросът е на личен избор. Някои хора например не харесват чубрицата. Не се притеснявайте да експиментирате, така по-лесно ще откриете какво харесвате и какво – не.

  • 1 кг картофи
  • 5,6 скилидки чесън
  • 1 с.л. червен пипер
  • Черен пипер на вкус
  • 1 с.л. чубрица
  • 4,5 с.л. олио/масло
  • 2, 3 с.л. вода
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне на рецепта за картофи на фурна

Това е една изключително лесна рецепта за печени картофи на фурна. Можете да замените растителното олио с масло, просто сложете към маслото няколко капки олио.

 

Подготовка на продуктите

Стъпка 1: Измиваме катрофите, обелваме ги и ги нарязваме на средна големина.

Приготвяне на рецептата

Стъпка 2: Нарязваме чесъна на ситно, добавяме и другите подправки и олиото и объркваме добре.

Лесна рецепта за картофи на фурна с подправки

Стъпка 3: Слагаме в предварително загрята фурна на 180 градуса, като в тавата добавяме водата. Печем около 20 мин. или до готовност.

Катрофите се сервират топли. Можете да сервирате като гарнитура. Време за приготвяне – 25 мин (от които 5 подготовка и 20 мин. готвене), с тази рецепта стават 6 порции.

Често задавани въпроси за картофи на фурна

За колко време се приготвя рецептата за печени катрофи на фурна?

Тази рецепта, заедно с подготовката, се приготвя за 25 мин.

Мога ли да използвам масло в рецептата за картофи на фурна?

Можете да замените растителното олио с масло, просто сложете към маслото няколко капки олио.