Лесна рецепта за картофи на фурна с подправки

Картофът е невероятна култура. Освен, че е една от най-разпространените и лесни за отглеждане култури по света, това растение е спасявало и съсипвало цели държави. През 18 век този зеленчук спасява Ирландия от глад, а през 19 се случва точно обратното, болест по картофите лишава местното население от препитание и настава масов глад. В исторически план картофите са нагледен пример за глупавия страх към непознатото. Картофите произлизат от Южна Америка и навлизат в Европа през 15/ 16 век, но поради предрасъдъци относно произхода им и недоверието към местните, биват недооценявани от европейците доста дълго време. Нашата рецепта за картофи на фурна е изключително лесна за изпълнение, подходяща е за всякакви бюджети и се получава много вкусна. Опитайте я и вие. За други идеи за ястия, вижте тук.

Картофът поради високото си потребление е един от основните източници на аскорбинова киселина, а антиоксидантите, които се съдържат в катрофите подпомагат предотврятяване увреждането на клетките и развитието на рак. Трябва да се отбележи обаче, че картофите могат да бъдат опасни, защото могат да съдържат отровата соланин. За да сме сигурни, че няма да се натровим е достатъчно да не ядем позеленели, или твърде стари картофи.

Необходими продукти за картофи на фурна с подправки

Както отбелязахме по-рано за тази рецепта за картофи на фурна с подправки ви трябват само картофи, подправки и мазнина. Можете да добавите и други подправки, или да замените някои от изброените. Една от хубавите черти на картофа, е че той поема много различни подправки. Тук въпросът е на личен избор. Някои хора например не харесват чубрицата. Не се притеснявайте да експиментирате, така по-лесно ще откриете какво харесвате и какво – не.

 • Картофи 1 кг.
 • Чесън 5,6 скилидки
 • Червен пипер 1 с.л.
 • Черен пипер на вкус
 • Чубрица 1 с.л.
 • Олио 4/5 с.л.
 • Вода 2, 3 с.л.
 • Сол на вкус

Начин на приготвяне на картофи на фурна с подправки

Това е една изключително лесна рецепта за печени картофи на фурна с подправки. Можете да замените растителното олио с масло, просто сложете към маслото няколко капки олио.

 1. Измиваме катрофите, обелваме ги и ги нарязваме на средна големина.
 2. Нарязваме чесъна на ситно, добавяме и другите подправки и олиото и объркваме добре.
 3. Слагаме в предварително загрята фурна на 180 градуса, като в тавата добавяме водата. Печем около 20 мин. или до готовност.

Хранителни стойности на картофи на фурна с подправки за 100 гр: Протеини: 2 гр.; Мазнини: 4 гр.; Въглехидрати: 17 гр.; Калории:113

Време за приготвяне – 25 мин, от които 5 подготовка и 20 мин. готвене.

Порции: 6

Катрофите се сервират топли. Можете да сервирате като гарнитура.

Често задавани въпроси за картофи на фурна

За колко време се приготвя рецептата за печени катрофи на фурна?

Тази рецепта, заедно с подготовката, се приготвя за 25 мин.

Мога ли да използвам масло в рецептата за картофи на фурна?

Можете да замените растителното олио с масло, просто сложете към маслото няколко капки олио.